Kicsit sok időt vesz igénybe, kezdéstől a sütés végéig bő ót óra telik el, de a jó hír, hogy a nettó munka igazából kevés: főleg kelesztéssel, hűtős pihentetéssel, sütéssel megy el az idő. A lenti hozzávalókból 12-14 kisebb croissant lesz.
Ugyanezt a tésztát használja a vegán csokis párna, azaz pain au chocolat recept – én a tészta feléből croissant-t, a másik feléből azt készítek.
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 g liszt
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál só
- 1 csomag (7 g) porélesztő
- 3 deciliter langyos víz
A „töltelékhez”:
- 250 g margarin (fontos, hogy ne a kenhető változatot használjuk, hanem a keményet)
A kenéshez:
- 3-4 evőkanál növényi tej
- 2 evőkanál juharszirup
Egy tálba (én a robotgéphez kapottban szoktam) öntsünk fél kilogramm lisztet, 3 evőkanál cukrot, 1 evőkanál sót, 1 csomag 7 grammos porélesztőt, illetve 3 deciliter langyos vizet – ha van otthon maghőmérőd, a legjobb, ha 40 fokos a víz. A robotgép dagasztófejét használva 1-es fokozaton (vagy kézzel) 5-6 percig dagasszuk, amíg egynemű, rugalmas tésztát kapunk. Tegyük egy tálba, fedjük le és 30 percre tegyük a hűtőbe fél órára.
Eközben készítsük el a margarint: a 250 grammos tömböt vágjuk 4-5-6 darabra és helyezzük őket egy négyzet alakba. Tegyük a darabokat két sütőpapír közé és sodrófával nyújtsuk 20×20 centiméteres négyzetté. Tegyük vissza a hűtőbe.
Ha letelt a fél óra, a tésztát vegyük ki a hűtőből, formázzunk belőle lisztezett felületen 25×25 centiméteres darabot, amit aztán sodrófával nyújtsunk 45×25 centiméteres téglalappá.
Vegyük ki a margarint a hűtőből, tegyük az állított téglalap alakú tészta alsó felére úgy, hogy alul nagyjából öt, az oldalakon pedig két-két centiméter maradjon a tésztából.
A tészta felső felét hajtsuk a margarinra, a széleket kicsit nyomjuk össze, hogy a nyújtásnál ne jöjjön ki könnyen a margarin. Nyújtsunk belőle újra egy 45×25 centiméteres téglalapot.
Az állított téglalap alakú tészta alját hajtsuk fel a tészta magasságának háromnegyedéig, majd a tetejét le úgy, hogy a felhajtott alj, illetve a lehajtott felső szél találkozzanak, de ne fedjék egymást. Ezután gondolatban felezzük el a téglalapot vízszintesen és az alsó felét hajtsuk rá a felsőre, így egy fektetett téglalapot kapunk.
A tésztát csomagoljuk sütőpapírba, majd tegyük be egy órára a hűtőbe.
Ha letelt a hatvan perc, vegyük ki a tésztát, megint állítva legyen előttünk és nyújtsuk 60×25 centiméteres téglalappá. Az alsó harmadát hajtsuk fel, a felső harmadát le, így a középső harmad felett pontban fedik egymást.
Ha minden igaz, most egy nagyjából négyzetnél kell tartanunk. Tegyük vissza a sütőpapírba, majd újra egy órára tegyük a hűtőbe. Ez az utolsó hűtős pihentetés.
Ha letelt a hatvan perc, nyújtsuk 30×50 centiméteres téglalappá a tésztánkat.
Ezután dönthetünk, hogy mekkora méretű croissant-okat akarunk, én a kisebb/normál verzió mellett döntöttem, így a fektetett téglalapot két részre vágtam vízszintesen, majd a fektetett téglalapokat 6-7 részre vágtam függőlegesen úgy, hogy a tésztadaraboknak háromszög formájuk legyen. (Kicsit a backgammon játék mintájára emlékeztet így).
A háromszögeket elkezdem feltekerni az aljuktól kezdve úgy, hogy a végén a csúcsos véget a croissant alá hajtom, így nem válnak el sütés közben a rétegek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a darabokat, megkenem őket növényi tejjel, és meleg helyen két órán át kelesztem őket. Tegyük őket távol egymástól a tepsin, mert nagyra kelnek meg – nekem emiatt több tepsire volt szükségem.
A két óra letelte után kevés tejet összekeverek juharsziruppal és ezzel megkenem a párnákat.
A sütőt 200 fokra melegítem, utána pedig 15 percig sütöm a croissant-okat alsó-felső sütéssel. Akkor jók, ha picit megbarnulnak. Kihűlés után simán lehet őket fagyasztani.
Air fryer-tipp: kipróbáltam hagyományos sütő helyett forrólevegős sütőben is. Egyszerre három fért a sütőmbe, amiket előmelegítés után 160 fokon hét percig, majd 150 fokon 4 percig sütöttem.
Ez a „vajas” croissant vegán, tehát:
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes