Vegán csokis párna, azaz pain au chocolat – elképesztően „vajas” és puha

Vegán dupla csokis párna

Ez nem egy gyors édesség: összesen nagyjából öt órát vesz igénybe az elkészítése, de a tényleges munka szűk egy óra, a többi kelesztés, sütés. Szuper ötlet, ha a nap nagy részében otthon vagy, de csak pár óránként van időd a süteménnyel foglalkozni.

Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 csomag (7 g) porélesztő
  • 3 deciliter langyos víz
  • 250 g margarin (fontos, hogy ne a kenhető változatot használjuk, hanem a keményet)
  • 150-200 g vegán étcsoki
  • 3-4 evőkanál növényi tej
  • 2 evőkanál juharszirup

Egy tálban keverjünk össze 500 gramm lisztet, 3 evőkanál cukrot, 1 evőkanál sót, 1 csomag (7 gramm) porélesztőt és 3 deciliter langyos vizet. Géppel vagy kézzel gyúrjuk össze a hozzávalókat, amíg egynemű, rugalmas tésztát kapunk. Ha kész, tegyük egy tálba, fedjük le és fél órára tegyük a hűtőbe.

Eközben készítsük el a margarint. Vágjuk négy-öt darabra a 250 grammos tömböt és helyezzük őket egy négyzet formába. Tegyük a darabokat két sütőpapír közé és sodrófával nyújtsuk 20×20 centis négyzetté. Tegyük hűtőbe.

Ha letelt a fél óra, a tésztát vegyük ki a hűtőből, formázzunk belőle lisztezett felületen 25×25 centiméteres darabot, majd a sodrófával nyújtsunk belőle 45×25 centiméteres téglalapot.

A margarint vegyük ki a hűtőből, tegyük az állított téglalap alsó felére úgy, hogy alul nagyjából 5, az oldalakon pedig bő két-két centiméter maradjon a tésztából.

A tészta felső felét hajtsuk a margarinra. A széleket kicsit nyomjuk össze, hogy a nyújtásnál ne jöjjön ki könnyen a margarin. Nyújtsunk belőle újra egy 45×25 centiméteres téglalapot.

Vegán dupla csokis párna

Az állított téglalap alakú tészta alját hajtsuk fel a tészta magasságának háromnegyedéig, majd a tetejét le úgy, hogy a régi alja és teteje találkozzanak, de ne fedjék egymást. Ezután gondolatban felezzük el a téglalapot vízszintesen és az alsó felét hajtsuk rá a felső felére, így egy fektetett téglalapot kapunk.

A tésztát csomagoljuk sütőpapírba, majd tegyük be egy órára a hűtőbe. 

Ha letelt a hatvan perc, vegyük ki a tésztát, megint állítva legyen előttünk és nyújtsuk 60×25 centiméteres téglalappá. Az alsó harmadát hajtsuk fel, a felső harmadát le, így a középső harmad felett pontban fedik egymást.

Ha minden igaz, most egy nagyjából négyzetnél kell tartanunk. Tegyük vissza a sütőpapírba, majd újra egy órára tegyük a hűtőbe.

Ha letelt a hatvan perc, nyújtsuk 30×50 centiméteres téglalappá a tésztánkat.

Ezután dönthetünk, hogy mekkora méretű csokis párnákat akarunk, én a kisebb/normál verzió mellett döntöttem, így az állított téglalapot függőlegesen két, vízszintesen öt részre vágtam. Az étcsokikat húsz vékony csíkra vágom.

Vegán dupla csokis párna

A kisebb téglalapokat állítva magam elé teszem a pulton, az aljukba teszek egy csík csokit, elkezdem feltekerni, és amikor az első kör tészta befedte a csokit, teszek a hajtásba még egy csík csokit és így folytatom a feltekerést. A tekerés akkor a legjobb, ha a végén a tészta vége a csokis párna alján van, így nem mozdul el, nyílik szét sütés közben.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem növényi tejjel, és meleg helyen két órán át kelesztem őket. Tegyük őket távol egymástól a tepsin, mert nagyra kelnek meg – nekem emiatt több tepsire volt szükségem.

A két óra letelte után kevés tejet összekeverek juharsziruppal és ezzel megkenem a párnákat. 

A sütőt 200 fokramelegítem, utána pedig 15 percig sütöm a csokis párnákat alsó-felső sütéssel. Akkor jók, ha picit megbarnulnak. Kihűlés után simán lehet őket fagyasztani.

Ez a csokis párna vegán, tehát:

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes

Működteti a WordPress.com.