Nagyon könnyű elkészíteni, pár összetevős, elronthatatlan recept. Az egyetlen nehezítés, hogy egy éjszakát a hűtőben kell töltenie, illetve a tökéletes végeredményhez kell zsebsárkány is (más nevén szakácsfáklya). A lenti adagból nekem két kisebb és két közepes szufléformányi lett.
Apropó szuflé: a vegán csokis lávasüti receptet próbáltad már?
Hozzávalók
- 50 g cukor
- 3 evőkanál (nagyjából 25 g) keményítő
- 160 ml növényi tej
- 1 konzerv kókusztej (nagyjából 400-425 ml)
- 1 evőkanál margarin
- 1 kiskanál vaníliaaroma
- 1 csipet só
Egy közepes nyeles lábasba 50 gramm cukrot öntök, majd adok hozzá 3 evőkanál (nagyjából 25 gramm) keményítőt, illetve a 160 milliliter növényi tej felét, 80 millilitert. Csomómentesre keverem, majd hozzáadom a maradék növényi tejet, illetve egy (400-425 milliliteres) konzerv kókusztejet.
Közepes-magas lángon nagyjából 5-6 percig főzöm, a lényeg, hogy egy közepesen sűrű krémet kapjunk. Lehúzom a tűzről, adok hozzá egy evőkanál margarint, 1 kiskanál vaníliaaromát, illetve egy kis csipet sót.
Szuflé/sütőformákba töltöm a krémet, majd frissentartó fóliát teszek a tetejükre (nemcsak a forma tetejére, hanem egészen rányomom a krémre), hogy ne bőrösödjenek meg. Ezután hűtőbe teszem őket egy éjszakára.
Másnap eltávolítom róluk a fóliát, mindegyikre 1-1 evőkanál cukrot szórok egyenletesen, majd zsebsárkánnyal karamellizálom a tetejüket. Ezután fogyasztható is – a kókusztej miatt minimálisan kókuszos íze lesz, de szerintem jól áll neki.
Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.
Ráadásul gluténmentes is!