Ajándékba kaptam egy barátomtól egy elég nagy zacskó mákot és még aznap fel is használtam: ez a tej és tojás nélküli mákos pite készült belőle omlós tésztával. Én egy 15 centi átmérőjű, lecsatolható aljú tortaformában készítettem, de persze lehet kisebbet-nagyobbat sütni, csak akkor módosítani kell az összetevők mennyiségén.
Hozzávalók
A tésztához:
255 g liszt
35 g cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 kis csipet só
130 g margarin
4 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
375 ml növényi tej
75 g búzadara
20 g vaníliás pudingpor
70 g cukor
150 g darált mák
25 g margarin
Egy tálba (én a robotgépemét használtam) 255 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá 35 gramm cukrot, egy fél citrom reszelt héját, egy kis csipet sót és addig keverem a robotgép tésztakeverő fejével alacsony fokozaton, amíg egy morzsás tésztaalapot nem kapok. (Lehet kézzel/villával is.)
Ezután 130 gramm kockára vágott margarint adok hozzá és ismét 1-2 percig dolgozok rajta. Ezután kanalanként adok hozzá 4 evőkanál nagyon hideg (!) vizet és pár perc alatt egységes tésztává keverem.
Egy tortaformát kikenek vékonyan margarinnal, majd kilisztezem. A tésztát lemérem (nekem 450 gramm lett nagyjából) és a kétharmadát a tortaforma aljára, illetve oldalára nyomkodom úgy, hogy nagyjából egy vonalban végződjön a széle. Ezt, illetve egy külön kis tálban a maradék tésztát beteszem a hűtőbe fél órára.
Közben elkészítem a tölteléket. 375 milliliter növényi tejet felteszek egy lábasban melegíteni, majd amikor már forr, adok hozzá 75 gramm búzadarát és pár perc alatt, kevergetés mellett megvárom, amíg megszívja magát a dara. Ezután adok hozzá 20 gramm vaníliás pudingport, 70 gramm cukrot, illetve 150 gramm darált mákot, majd fokozatosan kevergetve pár perc alatt egységes masszává főzőm. Félreteszem hűlni.
Ha letelt a fél óra, a sütőt előmelegítem 190 fokra, a tortaformában lévő tésztába kanalazom a mákos tölteléket, majd arra csipkedem kisebb darabokban a „maradék” tésztát a kis tálból. 190 fokon először 40 percig sütöm alsó-felső sütéssel, majd alufóliával lefedve (hogy ne égjen meg a tetején a tészta) még egy negyed órán át.
Ha elkészült, pár perc hűtés után vegyük ki a tortaformából és sütirácson hagyjuk teljesen kihűlni.
A blogon található összes vegán pitereceptet itt találod.
Mivel ez a mákos pite vegán, ezért
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.