Vegán aranygaluska vaníliapudinggal

Vegán aranygaluska tej és tojás nélkül.

Fejben elég sokáig kísérleteztem az aranygaluska vegán, tehát tej és tojás nélküli változatával, a végső löketet pedig a vegán húsvéti fonott kalács receptje adta meg.

A lenti mennyiség nekem egy 17 centi átmérőjű kerámiát töltött meg.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 150 ml víz
  • 1/2 evőkanál instant (por)élesztő (nagyjából 5 gramm)
  • 30 g cukor
  • 310 g liszt
  • 35 g étolaj
  • 1/2 evőkanál só (nagyjából 7 gramm)

A forgatáshoz:

  • 100 g darált dió
  • 50 g porcukor
  • 100 g olvasztott margarin
  • + opcionálisan reszelt citromhéj

A pudinghoz:

  • bolti pudingpor és 250 ml növényi tej, vagy
  • 20 gramm kukoricakeményítő, negyed kiskanál vaníliaaroma és 250 ml növényi tej.

Egy nagyobb tálba 150 ml langyos vizet öntök (ha van maghőmérőd, akkor nagyjából 40 fokosan tökéletes), szórok bele fél evőkanál (nagyjából 5 gramm) porélesztőt, majd adok hozzá 30 gramm cukrot. Alaposan elkeverem és pár percre félreteszem.

Vegán aranygaluska tej és tojás nélkül.

Egy tálba 310 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá 30 gramm étolajat és hozzáöntöm az élesztős folyadékot.

Két út közül választhatsz:

  1. Már eleve a robotgéped táljában készítetted össze a tésztát és 1-es fokozatan dagasztó fejjel 5-6 perc alatt készre dagasztod.
  2. Először egy fakanállal elkezded összedolgozni a tésztát, majd amikor már nem ragad, lisztezett felületen gyúrod pár percig.

Hiába tűnik először ragadósnak a tészta, ne adj hozzá több lisztet. Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Letakarva meleg helyen 1,5 órán át kelesszük a tésztát, addig duplájára nő.

Ha lejárt a másfél óra, megolvasztok 100 gramm margarint, amit egy tálkába öntök, egy másikban pedig elkeverek 100 gramm darált diót 50 gramm porcukorral (illetve opcionálisan kevés reszelt citromhéjjal).

A tésztát 2-3 centi vastagra nyújtom és egy kis pogácsaszaggatóval korongokat szaggatok belőle. Ezeket előbb az olvasztott margarinba mártom úgy, hogy mindenhol befedje a tésztát, majd megfürdetem őket a diós-porcukros keverékben is. Ezután egy margarinnal kikent (!) sütőformában rétegezem őket úgy, hogy pici helyet hagyok a darabok között. Én egy 17 centiméter átmérőjű formát használtam, abban pont három rétegnyi tészta lett. Ha maradt még egy kevés olvasztott margarin, meglocsolom vele a tésztát, majd fél órán át kelesztem.

Vegán aranygaluska tej és tojás nélkül.

A sütőt előmelegítem 180 fokra, majd az aranygaluskát 32-33 perc alatt készre sütöm alsó-felső sütéssel.

A pudingnál is két út közül választhatsz:

  1. Elkészíted a boltit úgy, hogy arányosítod és 250 milliliter növényi tejet használsz.
  2. Kimérsz 250 milliliter növényi tejet, amiből 4-5 evőkanálnyit elkeversz 20 gramm kukoricakeményítővel (a bolti pudingoknak is túlnyomórészt ez az alapja), illetve negyed kiskanál vaníliaaromával. A maradék tejet felforralod egy lábasban, ha már kellően meleg, kicsit adsz belőle a keményítős folyadékhoz, alaposan elkevered, majd annak tartalmát visszaöntöd a felforralt tejbe. Állandó kevergetés mellett pár perc alatt kész.

Ha hűlt kicsit a puding, mehet is az aranygaluska tetejére.

Mivel ez az aranygaluska vegán, ezért

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes.

Működteti a WordPress.com.