Nagyon puha, légies az állaga, önmagában is finom, de lekvárral vagy akár french toasthoz is szuper alap. A lenti összetevőkből nekem egy 20×10 centis formába való kalács lett.
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 ml víz
- 1/2 evőkanál instant (por)élesztő (nagyjából 5 gramm)
- 30 g cukor
- 35 g étolaj
- 310 g liszt
- 1/2 evőkanál só (nagyjából 7 gramm)
A kenéshez:
- egy evőkanál baracklekvár
- 2-3 evőkanál növényi tej
- + kevés margarin a forma kikenéséhez
Egy nagyobb tálba 150 ml langyos vizet öntök (ha van maghőmérőd, akkor nagyjából 40 fokosan tökéletes, ha nincs, akkor az a langyosság jó, amikor ha beledugod az ujjad, érzed, hogy meleg, de nem akarod kihúzni, mert túl forró), szórok bele fél evőkanál (nagyjából 5 gramm) porélesztőt, majd adok hozzá 30 gramm cukrot. Jól elkeverem és 3-4 percre félreteszem.
Ezután adok hozzá 35 gramm étolajat, újra elkeverem, majd szórok hozzá 310 gramm lisztet és fél evőkanál (nagyjából 7 grammnyi) sót. Egy fakanállal addig keverem, amíg el nem kezd összeállni, ezután a pultra kiöntve 5-6 percen át kézzel gyúrom. Hiába tűnik először ragadósnak, ne ess kísértésbe és ne adj hozzá több lisztet. Egy sima felületű, kissé rugalmas tésztát kell kapnunk.
A tálból minden maradékot eltüntetek, hozzágyúrom a tésztához, majd ezután kikenem kevés olajjal, beleteszem a gombóccá formázott tésztát és frissentartó fóliával lezárva meleg helyen 1,5 órán át kelesztem.
Ha letelt a 90 perc, kicsit kinyomkodom a tésztából a levegőt, három egyenlő részre osztom. A darabokat 30 centi hosszúra sodrom, az egyik végüket összecsippentem, összefonom őket, a másik végén szintén összefogom a végeiket egybe, majd mindkét oldalon kicsit visszahajtom őket a kalács alá és egy margarinnal kikent 20×10 centiméteres fém kenyérformába teszem.
Újabb másfél órán át kelesztem a tésztát a formában. A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy evőkanál baracklekvárt egy kis tálban elkeverek 2-3 evőkanál növényi tejjel, majd megkenem vele a kalács tetejét – óvatosan, ne áztassuk el a tésztát.. Alsó-felső sütésen 35-36 percig sütöm a kalácsot úgy, hogy félidőnél elforgatom a sütőben, hogy mindenhol egyformán süljön meg.
Szeletelés előtt hagyjuk hűlni picit.
Mivel ez a kalács vegán, ezért
- tejmentes
- tojásmentes
- húsmentes.