Vegán húsvéti fonott kalács – tej és tojás nélkül is tökéletes

Vegán húsvéti kalács.

Nagyon puha, légies az állaga, önmagában is finom, de lekvárral vagy akár french toasthoz is szuper alap. A lenti összetevőkből nekem egy 20×10 centis formába való kalács lett.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 150 ml víz
  • 1/2 evőkanál instant (por)élesztő (nagyjából 5 gramm)
  • 30 g cukor
  • 35 g étolaj
  • 310 g liszt
  • 1/2 evőkanál só (nagyjából 7 gramm)

A kenéshez:

  • egy evőkanál baracklekvár
  • 2-3 evőkanál növényi tej
  • + kevés margarin a forma kikenéséhez

Egy nagyobb tálba 150 ml langyos vizet öntök (ha van maghőmérőd, akkor nagyjából 40 fokosan tökéletes, ha nincs, akkor az a langyosság jó, amikor ha beledugod az ujjad, érzed, hogy meleg, de nem akarod kihúzni, mert túl forró), szórok bele fél evőkanál (nagyjából 5 gramm) porélesztőt, majd adok hozzá 30 gramm cukrot. Jól elkeverem és 3-4 percre félreteszem.

Vegán húsvéti kalács.

Ezután adok hozzá 35 gramm étolajat, újra elkeverem, majd szórok hozzá 310 gramm lisztet és fél evőkanál (nagyjából 7 grammnyi) sót. Egy fakanállal addig keverem, amíg el nem kezd összeállni, ezután a pultra kiöntve 5-6 percen át kézzel gyúrom. Hiába tűnik először ragadósnak, ne ess kísértésbe és ne adj hozzá több lisztet. Egy sima felületű, kissé rugalmas tésztát kell kapnunk.

A tálból minden maradékot eltüntetek, hozzágyúrom a tésztához, majd ezután kikenem kevés olajjal, beleteszem a gombóccá formázott tésztát és frissentartó fóliával lezárva meleg helyen 1,5 órán át kelesztem.

Ha letelt a 90 perc, kicsit kinyomkodom a tésztából a levegőt, három egyenlő részre osztom. A darabokat 30 centi hosszúra sodrom, az egyik végüket összecsippentem, összefonom őket, a másik végén szintén összefogom a végeiket egybe, majd mindkét oldalon kicsit visszahajtom őket a kalács alá és egy margarinnal kikent 20×10 centiméteres fém kenyérformába teszem.

Újabb másfél órán át kelesztem a tésztát a formában. A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy evőkanál baracklekvárt egy kis tálban elkeverek 2-3 evőkanál növényi tejjel, majd megkenem vele a kalács tetejét – óvatosan, ne áztassuk el a tésztát.. Alsó-felső sütésen 35-36 percig sütöm a kalácsot úgy, hogy félidőnél elforgatom a sütőben, hogy mindenhol egyformán süljön meg.

Szeletelés előtt hagyjuk hűlni picit.

Mivel ez a kalács vegán, ezért

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • húsmentes.

Működteti a WordPress.com.