Vegán gyümölcstorta – tej, tojás és zselatin nélkül

Vegán gyümölcstorta.

Nosztalgikus sütemény ez: gyerekként anyukám mindig ennek a hagyományos verzióját készítette a születésnapunkra testvéreimmel.

Az alapja egy vegán, tojásmentes piskóta (ugyanaz, amit a vegán kókuszkocka, illetve vegán lekváros piskóta receptekben használok), erre jön egy vegán, tehát tejmentes vaníliapuding, a gyümölcsök (én banánt használtam), majd a vegán zselatin, ami ebben az esetben agaragar por.

A lenti hozzávalókat én egy 26 centiméteres gyümölcstorta formában készítettem el.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 200 g liszt
  • 100 g kristálycukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál őrölt vanília (vagy ha nincs otthon, akkor vaníliás cukor)
  • 200 ml víz
  • 50 g olívaolaj
  • 1 kiskanál citromlé

A krémhez:

Bolti pudingport használtam, azzal a különbséggel, hogy sima tej helyett mandulatejet használtam. Akkora adagot készíts el a csomagból annak utasításai alapján, amennyihez 250 milliliter tej kell. Az én csomagom 38 gramm volt, amihez fél liter tej kell(ett volna), így a felét, 19 grammot használtam végül.

Bár még nem próbáltam, otthon is lehet készíteni vaníliapudingot, ha van kukoricakeményítőnk, a pudingpornak ugyanis jó nagy százalékban az az alapja.

A díszítéshez:

Bármilyen gyümölcs, például málna, eper, vagy kivi – én banánt használtam.

A vegán zselatinhoz:

  • 250 ml víz
  • 1 kiskanál agaragar por

Régóta van agaragar porom itthon (pár száz forintos tétel és egy életre elég), de eddig hiába kísérleteztem, nem találtam meg a tökéletes zselé receptjét. Aztán rábukkantam erre az angol nyelvű cikkre, amiből kipróbáltam a 250 milliliter folyadék + 1 kiskanál agaragar por kombinációt és tökéletesre sikerült.

Vegán gyümölcstorta.

Egy tálba 200 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá 100 gramm cukrot, egy fél csomag sütőport, 1 kiskanál szódabikarbónát, 1 kiskanál őrölt vaníliát (vagy ugyanennyi vaníliás cukrot) és elkeverem. Öntök hozzá 200 ml vizet, 50 gramm olívaolajat, illetve egy kiskanál citromlevet és újra elkeverem, ezúttal csomómentesre.

Egy gyümölcstorta formát kikenek vékonyan étolajjal, beleöntöm a tésztát és 170 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöm alsó-felső sütéssel. Ha elkészült, egy sütirácson hagyom teljesen hagyom kihűlni.

Ezután elkészítem a pudingot a csomagolás utasításai szerint (arányosan úgy, hogy 250 milliliter növényi tej kelljen hozzá), majd hagyom ezt is langyosra hűlni. A tésztára öntöm és egyenletesre simítom. A közben felkarikázott gyümölcsöket a pudingba nyomom. Hagyom teljesen kihűlni.

Közben 250 milliliter hideg vízben elkeverek egy kiskanál agaragar port, majd egy kis lábasban elkezdem melegíteni. Folyamatosan kevergetem – ha buborékozik, az jó jel, 1-2 percen belül kész is. Nem szabad túl sokáig forralni a vizet, így lehúzom a tűzről, keverem picit, hogy hűljön, majd a tortára öntöm.

Arra fontos ügyelni, hogy a torta vízszintesen legyen, ne olyan felületen, amin picit is dől, mert akkor a zselé lefolyik az oldalán. Nekem nem kellett az összes zselatin, maradt belőle, de nem akartam 2,5 deciliternél kisebb adagot készíteni, így könnyebb volt kimérni.

Vegán gyümölcstorta.

Az agaragar elég hamar megköt, de ablakba kitéve, vagy hűtőbe rakva felgyorsítható a folyamat. Ha megszilárdult, már ehetjük is.

Mivel ez a gyümölcstorta vegán, ezért

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes.

Működteti a WordPress.com.