Vegán kókuszkocka – a tökéletes tojásmentes piskótával

Vegán kókuszkocka

A tésztája elképesztően egyszerű és sokféleképpen felhasználó – itt például vegán lekváros piskótát készítettem belőle. A lenti hozzávalókat egy 23×23 centiméteres tepsiben készítettem el, amit végül 4×4 darabra vágtam.

Gluténmentesen is elkészíthető: egy Instagram-követőm, Judit jelezte, hogy többször elkészítette ezt a receptet aldis vagy Miklós gluténmentes liszttel — semmit nem változtatott az arányokon.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 200 g liszt
  • 100 g cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál őrölt vanília (vagy ha nincs otthon, akkor vaníliás cukor)
  • 200 ml víz
  • 50 g olívaolaj
  • 1 kiskanál citromlé

A csokis bevonóhoz:

  • 100 ml növényi tej
  • 50 ml víz
  • 2 kiskanál keményítő
  • 5 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 1 kiskanál rumaroma

A forgatáshoz:

  • kókuszreszelék
Vegán kókuszkocka.

Egy tálba 200 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá 100 gramm cukrot, egy fél csomag sütőport, 1 kiskanál szódabikarbónát, 1 kiskanál őrölt vaníliát (vagy ugyanennyi vaníliás cukrot) és elkeverem. Öntök hozzá 200 ml vizet, 50 gramm olívaolajat, illetve egy kiskanál citromlevet és újra elkeverem.

Egy tepsit kikenek vékonyan étolajjal, beleöntöm a tésztát és 170 fokon 18 percig sütöm alsó-felső sütéssel. Ha elkészült, teljesen hagyom kihűlni.

Közben elkészítem a csokis bevonatot. Egy közepes lábasba 100 ml növényi tejet, 50 ml vizet öntök, majd adok hozzá 2 kiskanál keményítőt, 5 evőkanál porcukrot, illetve 4 evőkanál kakaóport és 1 kiskanál rumaromát. Közepes-magas lángon folyamatosan kevergetve csomómentes krémmé főzöm, majd hagyom picit hűlni.

A kihűlt tésztát kockákra vágom, majd megforgatom a csokis krémben, utána pedig kókuszba forgatom őket.

Ha szereted a kókuszt, ajánlok pár receptet a blogról:

Mivel ez a kókuszkocka vegán, ezért a bevonója és a piskóta is:

  • tojásmentes
  • tejmentes
  • laktózmentes.

Működteti a WordPress.com.