A tésztája elképesztően egyszerű és sokféleképpen felhasználó – itt például vegán lekváros piskótát készítettem belőle. A lenti hozzávalókat egy 23×23 centiméteres tepsiben készítettem el, amit végül 4×4 darabra vágtam.
Gluténmentesen is elkészíthető: egy Instagram-követőm, Judit jelezte, hogy többször elkészítette ezt a receptet aldis vagy Miklós gluténmentes liszttel — semmit nem változtatott az arányokon.
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 g liszt
- 100 g cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál őrölt vanília (vagy ha nincs otthon, akkor vaníliás cukor)
- 200 ml víz
- 50 g olívaolaj
- 1 kiskanál citromlé
A csokis bevonóhoz:
- 100 ml növényi tej
- 50 ml víz
- 2 kiskanál keményítő
- 5 evőkanál porcukor
- 4 evőkanál kakaópor
- 1 kiskanál rumaroma
A forgatáshoz:
- kókuszreszelék
Egy tálba 200 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá 100 gramm cukrot, egy fél csomag sütőport, 1 kiskanál szódabikarbónát, 1 kiskanál őrölt vaníliát (vagy ugyanennyi vaníliás cukrot) és elkeverem. Öntök hozzá 200 ml vizet, 50 gramm olívaolajat, illetve egy kiskanál citromlevet és újra elkeverem.
Egy tepsit kikenek vékonyan étolajjal, beleöntöm a tésztát és 170 fokon 18 percig sütöm alsó-felső sütéssel. Ha elkészült, teljesen hagyom kihűlni.
Közben elkészítem a csokis bevonatot. Egy közepes lábasba 100 ml növényi tejet, 50 ml vizet öntök, majd adok hozzá 2 kiskanál keményítőt, 5 evőkanál porcukrot, illetve 4 evőkanál kakaóport és 1 kiskanál rumaromát. Közepes-magas lángon folyamatosan kevergetve csomómentes krémmé főzöm, majd hagyom picit hűlni.
A kihűlt tésztát kockákra vágom, majd megforgatom a csokis krémben, utána pedig kókuszba forgatom őket.
Ha szereted a kókuszt, ajánlok pár receptet a blogról:
- Vegán „Raffaello” öt összetevőből.
- Kürtőskalács kókuszos szórásal.
- Kókuszos-ananászos fordított süti.
Mivel ez a kókuszkocka vegán, ezért a bevonója és a piskóta is:
- tojásmentes
- tejmentes
- laktózmentes.