Vegán vérnarancsos kuglóf

Vegán vérnarancsos kuglóf.

Nagyon szeretem a kuglófokat, több vegán kuglófrecept is van a blogon, de ez talán kiemelkedik a mezőnyből: a vérnarancstól elképesztően citrusos lesz az íze, a máz pedig…

Hozzávalók

Nedves összetevők:

  • 180 ml növényi tej
  • 180 ml facsart vérnarancslé
  • 120 ml növényi olaj
  • 1 kiskanál vaníliaaroma

Száraz összetevők:

  • 300 g liszt
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna
  • 1/2 kiskanál só
  • 130 g cukor
  • 1-2 eőkanál reszelt (vér)narancshéj

A mázhoz:

  • 100 g porcukor
  • 2-3 evőkanál vérnarancslé (kiegészíthető narancsaromával)

A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy kuglófformát pedig kikenek vékonyan olajjal. (Vagy margarinnal, kókuszzsírral, ha az van otthon.)

Egy tálba 180 milliliter növényi tejet öntök, majd adok hozzá 180 milliliter facsart vérnarancslevet, 120 milliliter növényi olajat, illetve egy kiskanál vaníliaaromát és elkeverem.

Vegán vérnarancsos kuglóf.

Egy másik tálba 300 gramm lisztet, 2 kiskanál sütőport, 1/2 kiskanál szódabikarbónát szitálok, adok hozzá 1/2 kiskanál sót, illetve 130 gramm cukrot és 2-3 evőkanálnyi reszelt (vér)narancshéjat.

Ezután az első tál tartalmát a másodikhoz öntöm, majd pár mozdulattal elkeverem – nem szabad túlságosan, mert akkor túl sűrű lesz a tészta sütés után. A kikent formába öntöm, majd 180 fokon alsó-felső sütéssel nagyjából 50 percig, de mivel minden sütő más, leginkább tűpróbáig sütöm.

Ha kész, hagyom hűlni egy negyed órán át, majd fejére fordítom a formát és sütirácson hagyom teljesen kihűlni a kuglófot.

Közben elkészítem a mázat: 100 gramm porcukorhoz 2-3 evőkanál vérnarancslevet adok – ha nincs ennyi, kipótolhatjuk narancsaromával, de akár növényi tejjel vagy vízzel is. Egy kicsit sűrűbb állagú krémet kell kapnunk, amit kanalazzunk a kihűlt kuglófra és hagyjuk picit megkötni.

Mivel ez a kuglóf vegán, ezért

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes.

Működteti a WordPress.com.