Nagyon szeretem a kávés süteményeket (ha te is, ajánlom a vegán kávés banánkenyér receptet is a blogról), a dióval pedig igazán különleges ízt ad az édességnek. A lenti hozzávalókat én egy 20×10 centis formában sütöttem.
Hozzávalók
- 55 gramm étolaj
- 120 gramm (nád)cukor
- 125 gramm almapüré
- 50 g főzött kávé
- 1 kiskanál vaníliaaroma
- 180 gramm liszt
- 1 1/2 kiskanál sütőpor
- 1/2 kiskanál só
- egy kis marék (mozsárban) aprított dió
A mázhoz:
- 100 g porcukor
- 2 evőkanál juharszirup
- 1 evőkanál (nagyjából 15 g) olvasztott margarin
- 2 kiskanál főzött kávé
- + kevés aprított dió
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
55 gramm étolajat és 120 gramm nádcukrot kézi mixerrel krémesre, egyneműre verek. Adok hozzá 125 gramm almapürét (én a bolti, hozzáadott cukortól mentes változatot használtam most – itt megnézheted, milyen receptekben használtam még almapürét), 50 gramm kávét, illetve egy kiskanál vaníliaaromát és elkeverem.
Egy tálba öntöm, majd szitálok hozzá 180 gramm lisztet, 1 1/2 kiskanál sütőport, 1/2 kiskanál sót. Ezután adok hozzá egy kis marék aprított diót – én mozsárban törtem meg, hogy egy picit nagyobb darabok is legyenek a süteményben. Pár mozdulattal beleforgatom a tésztába a diót, majd egy sütőpapírral bélelt (vagy margarinnal/kókuszzsírral kikent) 20×10 centiméteres formába öntöm és 180 fokon alsó-felső sütéssel 45 percig sütöm.
Tipp: ha a sütőpapírt összegyűrőd gombóccá, majd széthúzod, akkor könnyebben illeszkedik majd a kenyérformába.
Ha kész, hagyom hűlni, közben elkészítem rá a mázat. 100 gramm porcukorhoz 2 evőkanál juharszirupot adok (ettől nagyon szép színe és jó állaga lesz), majd még egy evőkanál (nagyjából 15 gramm) olvasztott margarint és 2 kiskanálnyit a kávéból. Alaposan elkeverem, majd a sütemény tetejére kenem.
Nekem maradt még az aprított dióból, abból szórtam még rá.
Mivel ez a diós-kávés kenyér vegán, ezért
- laktózmentes
- tejmentes
- tojásmentes.
Ha itt lent megadod az email címed, minden új receptet megkapsz emailben!