Vegán kávés-diós sütemény – a krémtől lesz igazán extra

Vegán diós-kávés sütemény.

Nagyon szeretem a kávés süteményeket (ha te is, ajánlom a vegán kávés banánkenyér receptet is a blogról), a dióval pedig igazán különleges ízt ad az édességnek. A lenti hozzávalókat én egy 20×10 centis formában sütöttem.

Hozzávalók

  • 55 gramm étolaj
  • 120 gramm (nád)cukor
  • 125 gramm almapüré
  • 50 g főzött kávé
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • 180 gramm liszt
  • 1 1/2 kiskanál sütőpor
  • 1/2 kiskanál só
  • egy kis marék (mozsárban) aprított dió

A mázhoz:

  • 100 g porcukor
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 evőkanál (nagyjából 15 g) olvasztott margarin
  • 2 kiskanál főzött kávé
  • + kevés aprított dió

A sütőt előmelegítem 180 fokra.

55 gramm étolajat és 120 gramm nádcukrot kézi mixerrel krémesre, egyneműre verek. Adok hozzá 125 gramm almapürét (én a bolti, hozzáadott cukortól mentes változatot használtam most – itt megnézheted, milyen receptekben használtam még almapürét), 50 gramm kávét, illetve egy kiskanál vaníliaaromát és elkeverem.

Egy tálba öntöm, majd szitálok hozzá 180 gramm lisztet, 1 1/2 kiskanál sütőport, 1/2 kiskanál sót. Ezután adok hozzá egy kis marék aprított diót – én mozsárban törtem meg, hogy egy picit nagyobb darabok is legyenek a süteményben. Pár mozdulattal beleforgatom a tésztába a diót, majd egy sütőpapírral bélelt (vagy margarinnal/kókuszzsírral kikent) 20×10 centiméteres formába öntöm és 180 fokon alsó-felső sütéssel 45 percig sütöm.

Tipp: ha a sütőpapírt összegyűrőd gombóccá, majd széthúzod, akkor könnyebben illeszkedik majd a kenyérformába.

Vegán diós-kávés sütemény.

Ha kész, hagyom hűlni, közben elkészítem rá a mázat. 100 gramm porcukorhoz 2 evőkanál juharszirupot adok (ettől nagyon szép színe és jó állaga lesz), majd még egy evőkanál (nagyjából 15 gramm) olvasztott margarint és 2 kiskanálnyit a kávéból. Alaposan elkeverem, majd a sütemény tetejére kenem.

Nekem maradt még az aprított dióból, abból szórtam még rá.

Mivel ez a diós-kávés kenyér vegán, ezért

  • laktózmentes
  • tejmentes
  • tojásmentes.

Ha itt lent megadod az email címed, minden új receptet megkapsz emailben!

Működteti a WordPress.com.