Nem túl édes, könnyed, az íze pedig isteni. Én egy 15 centis, lecsatolható aljú tortaformában készítettem el, természetesen lehet osztani-szorozni az összetevők mennyiségét, ha te eltérnél ettől a mérettől.
Ha most nem ezt készítenéd el, ajánlom a többi vegán sütemény receptet a blogon.
Hozzávalók
Száraz összetevők:
- 135 g mandulaliszt
- 125 g liszt
- 130 g cukor
- 2 kiskanál sütőpor
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
- egy csipet só
Nedves összetevők:
- 165 ml növényi tej
- 55 g étolaj (vagy ha nincs otthon, helyettesíthető 55 g olvasztott margarinnal)
- 1,5 kiskanál almaecet
- 1 kiskanál vaníliaaroma
A dekoráláshoz:
- egy kis marék szeletelt mandula
- kevés porcukor
A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy 15 centis tortaformát pedig kikenek kókuszzsírral (vagy ha nincs otthon, akkor kevés margarinnal vagy simán sütőpapírt használok helyette).
A száraz hozzávalókat egy tálba öntöm és alaposan elkeverem. Utána adok a tálhoz 165 milliliter növényi tejet, 55 gramm étolajat (vagy ugyanennyi olvasztott margarint), 1,5 kiskanál almaecetet, illetve 1 kiskanál vaníliaaromát. Újra elkeverem, hogy egységes, csomómentes tésztát kapjak.
A tésztát a kikent vagy sütőpapírozott tortaformába öntöm, a tetejét elsimítom egy spatulával és szeletelt mandulát szórok rá. 180 fokon 50-52 percig sütöm alsó-felső sütésen, majd egy rácson hagyom teljesen kihűlni és csak utána veszem ki a formából. Ha türelmetlenek vagyunk, a meleg tészta széteshet.
Fogyasztás előtt porcukrot szórtam rá.
Mivel ez a mandulatorta recept vegán, ezért
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.