Vegán szalagos és csokis fánk – olaj nélkül, air fryerben is elkészíthető

Vegán fánk tej és tojás nélkül.

Tej és tojás nélkül készül, az íze és állaga pedig annyira tökéletes, hogy ha egyszer megsütöd, nem veszel többet bolti vagy pékséges változatot. A lenti adagból nekem nyolc fánk lett. Ha olaj nélkül sütnéd a fánkot, air fryerben elkészítheted, lent mutatok hozzá beállításokat.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 150 ml növényi tej
  • fél csomag (3,5 g) porélesztő
  • 50 g + 1 kiskanál cukor
  • 45 g szobahőmérsékletű margarin
  • 1/2 kiskanál vaníliaaroma
  • 1/4 kiskanál só
  • 250 g liszt
  • + olaj a sütéshez

A mázhoz (ha nem a szalagos fánk verziót készíted):

  • 120 g porcukor
  • 40 ml növényi tej
  • 1/2 kiskanál vaníliaaroma

A csokis bevonóhoz (ha nem a szalagos fánk verziót készíted):

Ugyanazt használtam, mint a vegán zserbó receptben, csak a mennyiségen változtattam.

  • 80 g porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1/2 kiskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál növényi tej

A díszítéshez:

Ízlés szerint:

  • kókuszreszelék, aprított magvak (mandula vagy pisztácia), esetleg cukorszórás, vagy
  • a szalagos fánkhoz lekvár és porcukor.

150 milliliter langyos növényi tejhez (ha van otthon konyhai hőmérőd, 40 fok az ideális) fél csomag, 3,5 gramm porélesztőt, illetve 1 kiskanál cukrot adok, elkeverem és félreteszem, hagyom felfutni.

Vegán fánk tej és tojás nélkül.

Kézi mixerrel (a robotgéphez kevés ez az adag) habosra verek 50 gramm cukrot és 45 gramm szobahőmérsékletű margarint. Hozzáöntöm a felfutott élesztős folyadékot, 1/2 kiskanál vaníliaaromát, illetve 1/4 kiskanál sót, majd alacsony fokozaton keverek még rajta picit.

Ezután egy robotgép táljába öntöm, adok hozzá 250 gramm lisztet, majd a dagasztó funkcióval 5-6 percig dagasztom (vagy kézzel, de akkor picit tovább tart). Akkor jó, ha egy puha, picit ragadós tésztát kapunk. (Lisztfüggő az állag, ha a tésztád nem nagyon válik el a dagasztótál oldalától, adj hozzá 1-2 evőkanál lisztet pluszban.)

Egy enyhén kiolajozott tálban 1 órán át letakarva, meleg helyen kelesztem.

Szalagos vagy csokis fánk?

Ezen a ponton kell dönteni, hogy milyen végeredményt szeretnénk. Enyhén lisztezett felületen kinyomkodom a tésztából a levegőt, bő egy centi vastagra nyújtom és kiszaggatom belőle a fánkokat. A „leeső” részeket mindig egybegyúrom, kinyújtom és újra kiszaggatom, amíg el nem fogy a tészta.

Vegán szalagos fánk.

Tipp: ha a csokis változatot készíted, de nincs otthon fánkszaggatód, megoldhatod egyéb eszközökkel is a szaggatást. Én egy olyan bögrét használtam, aminek 8 centiméter az átmérője, a fánkok közepét pedig egy habzsák díszítőcsövének szélesebb végével szaggattam ki.

Sütőpapíros tepsire teszem a fánkokat, letakarva meleg helyen ismét egy órán át kelesztem őket.

Air fryer-tipp: a forrólevegős sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd 7 percen át süsd benne a fánkokat. Félidőnél nézz rá, mert minden sütő más, nehogy megégjen. Itt találod azokat a vegán recepteket, amiket elkészíthetsz air fryerben is.

Ha letelt a hatvan perc, egy lábasba olajat öntök (elég sok kell), majd közepes lángon felhevítve (ez nagyon fontos, a túl forró olajban hamar megég!) a fánkokat kisütöm benne. Nem kell sok idő, 1-2 perc oldalanként – amikor már barnul, akkor tökéletes. Vigyázz, hogy a fánkot ne úgy dobd bele az olajba, mert felfröccsen és égési sérüléseket okoz – tapasztalat.

  • A csokis fánk lyukán minimálisan tágítok és úgy teszem bele az olajba.
  • A szalagos fánknak a közepét ujjal benyomkodom, majd úgy teszem bele az olajba, hogy a benyomott rész alul legyen, különben felpúposodik és gömb lesz belőle.

A szalagos fánk itt kész is van, már csak lekvár és porcukor kell hozzá.

Vegán szalagos fánk.

A fánkokat sütirácson hagyom kihűlni, majd elkészítem a mázat: 120 gramm porcukorhoz adok 40 milliliter növényi tejet, illetve fél kiskanál vaníliaaromát és elkeverem csomómentesre. Ezután a fánkokat egyesével a mázba mártom, mindkét oldalukat, majd mennek vissza száradni a sütirácsra.

    Vegán fánk tej és tojás nélkül.

Miután megkötött a máz, elkészítem a csokis bevonót. 80 gramm porcukorhoz adok két evőkanál kakaóport, illetve fél kiskanál vaníliaaromát és két evőkanál növényi tejet. Elkeverem – egy sűrűbb csokit kell kapnunk. A fánkok egyik felét a bevonóba mártom, majd a sütirácsra téve megszórom őket a kívánt feltéttel: én kókuszt, pisztáciát, illetve boltban vásárolt cukorszórást használtam.

Ha megkötött a bevonó, fogyasztható is.

Vegán fánk tej és tojás nélkül.

Mivel ez a fánk vegán, ezért

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes

Működteti a WordPress.com.