Tej és tojás nélkül készül, az íze és állaga pedig annyira tökéletes, hogy ha egyszer megsütöd, nem veszel többet bolti vagy pékséges változatot. A lenti adagból nekem nyolc fánk lett. Ha olaj nélkül sütnéd a fánkot, air fryerben elkészítheted, lent mutatok hozzá beállításokat.
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 ml növényi tej
- fél csomag (3,5 g) porélesztő
- 50 g + 1 kiskanál cukor
- 45 g szobahőmérsékletű margarin
- 1/2 kiskanál vaníliaaroma
- 1/4 kiskanál só
- 250 g liszt
- + olaj a sütéshez
A mázhoz (ha nem a szalagos fánk verziót készíted):
- 120 g porcukor
- 40 ml növényi tej
- 1/2 kiskanál vaníliaaroma
A csokis bevonóhoz (ha nem a szalagos fánk verziót készíted):
Ugyanazt használtam, mint a vegán zserbó receptben, csak a mennyiségen változtattam.
- 80 g porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1/2 kiskanál vaníliaaroma
- 2 evőkanál növényi tej
A díszítéshez:
Ízlés szerint:
- kókuszreszelék, aprított magvak (mandula vagy pisztácia), esetleg cukorszórás, vagy
- a szalagos fánkhoz lekvár és porcukor.
150 milliliter langyos növényi tejhez (ha van otthon konyhai hőmérőd, 40 fok az ideális) fél csomag, 3,5 gramm porélesztőt, illetve 1 kiskanál cukrot adok, elkeverem és félreteszem, hagyom felfutni.
Kézi mixerrel (a robotgéphez kevés ez az adag) habosra verek 50 gramm cukrot és 45 gramm szobahőmérsékletű margarint. Hozzáöntöm a felfutott élesztős folyadékot, 1/2 kiskanál vaníliaaromát, illetve 1/4 kiskanál sót, majd alacsony fokozaton keverek még rajta picit.
Ezután egy robotgép táljába öntöm, adok hozzá 250 gramm lisztet, majd a dagasztó funkcióval 5-6 percig dagasztom (vagy kézzel, de akkor picit tovább tart). Akkor jó, ha egy puha, picit ragadós tésztát kapunk. (Lisztfüggő az állag, ha a tésztád nem nagyon válik el a dagasztótál oldalától, adj hozzá 1-2 evőkanál lisztet pluszban.)
Egy enyhén kiolajozott tálban 1 órán át letakarva, meleg helyen kelesztem.
Szalagos vagy csokis fánk?
Ezen a ponton kell dönteni, hogy milyen végeredményt szeretnénk. Enyhén lisztezett felületen kinyomkodom a tésztából a levegőt, bő egy centi vastagra nyújtom és kiszaggatom belőle a fánkokat. A „leeső” részeket mindig egybegyúrom, kinyújtom és újra kiszaggatom, amíg el nem fogy a tészta.
Tipp: ha a csokis változatot készíted, de nincs otthon fánkszaggatód, megoldhatod egyéb eszközökkel is a szaggatást. Én egy olyan bögrét használtam, aminek 8 centiméter az átmérője, a fánkok közepét pedig egy habzsák díszítőcsövének szélesebb végével szaggattam ki.
Sütőpapíros tepsire teszem a fánkokat, letakarva meleg helyen ismét egy órán át kelesztem őket.
Air fryer-tipp: a forrólevegős sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd 7 percen át süsd benne a fánkokat. Félidőnél nézz rá, mert minden sütő más, nehogy megégjen. Itt találod azokat a vegán recepteket, amiket elkészíthetsz air fryerben is.
Ha letelt a hatvan perc, egy lábasba olajat öntök (elég sok kell), majd közepes lángon felhevítve (ez nagyon fontos, a túl forró olajban hamar megég!) a fánkokat kisütöm benne. Nem kell sok idő, 1-2 perc oldalanként – amikor már barnul, akkor tökéletes. Vigyázz, hogy a fánkot ne úgy dobd bele az olajba, mert felfröccsen és égési sérüléseket okoz – tapasztalat.
- A csokis fánk lyukán minimálisan tágítok és úgy teszem bele az olajba.
- A szalagos fánknak a közepét ujjal benyomkodom, majd úgy teszem bele az olajba, hogy a benyomott rész alul legyen, különben felpúposodik és gömb lesz belőle.
A szalagos fánk itt kész is van, már csak lekvár és porcukor kell hozzá.
A fánkokat sütirácson hagyom kihűlni, majd elkészítem a mázat: 120 gramm porcukorhoz adok 40 milliliter növényi tejet, illetve fél kiskanál vaníliaaromát és elkeverem csomómentesre. Ezután a fánkokat egyesével a mázba mártom, mindkét oldalukat, majd mennek vissza száradni a sütirácsra.
Miután megkötött a máz, elkészítem a csokis bevonót. 80 gramm porcukorhoz adok két evőkanál kakaóport, illetve fél kiskanál vaníliaaromát és két evőkanál növényi tejet. Elkeverem – egy sűrűbb csokit kell kapnunk. A fánkok egyik felét a bevonóba mártom, majd a sütirácsra téve megszórom őket a kívánt feltéttel: én kókuszt, pisztáciát, illetve boltban vásárolt cukorszórást használtam.
Ha megkötött a bevonó, fogyasztható is.
Mivel ez a fánk vegán, ezért
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes