Vegán császármorzsa – habkönnyű és gyorsan megvan

Vegán császármorzsa, avagy smarni.

Több próbálkozásom is volt tej- és tojásmentes smarnival, legtöbbször kölesből, de végül ez a verzió lett a kedvencem. A lenti mennyiségből két serpenyőnyi, nagyjából 2-3 adagnyi lesz.

Fontos: a fotókon öntöttvas serpenyő szerepel, de abban nem sikerült szépen, csak fotózáshoz használtam, egyébként egy teljesen átlagos serpenyőben sütöttem végül a császármorzsát.

Hozzávalók

  • Egy csicseriborsó konzerv (400g) leve – ezt hívják aquafabának, és ide gyűjtöttem azokat a recepteket, ahol lehet használni: vegán receptek aquafabával.
  • 1/2 + 1 kiskanál sütőpor
  • 1/2 kiskanál kukoricakeményítő – pár száz forintos tétel és hónapokig elég
  • 180 g liszt
  • 80 g cukor
  • 240 ml növényi tej
  • 30 g banánpüré – a recept, amiből dolgoztam, almapürét írt, nekem az nem volt itthon, és almám se, hogy pürésítsem, ezért próbáltam ki banánnal és tökéletes lett
  • kevés margarin
  • + porcukor a szóráshoz, lekvár

Egy 400 grammos csicseriborsó konzervről leöntöm a levét. (Ha nem tudod, mit készíts a csicseriborsóból, ajánlom a vegán tejszínes-csicseris-paradicsomos rizs receptet a blogról.) Adok hozzá fél kiskanál sütőport, illetve ugyanennyi kukoricakeményítőt és kézi mixerrel (vagy robotgéppel) habosra verem. Fontos, hogy addig verjük, amíg annyira kemény lesz a hab, hogy a tálat fejtetőre fordítva nem folyik ki.

Vegán császármorzsa, avagy smarni.

Egy közepes tálba 180 gramm lisztet, 1 kiskanál sütőport, 80 gramm cukrot, 240 milliliter növényi tejet, és 30 gramm banánpürét (vagy almapürét) adok, elkeverem. Hozzáadom a felvert aquafabát, óvatos mozdulatokkal egyneműre keverem egy spatulával.

Egy serpenyőt közepes-magas lángon melegíteni kezdek, kevés margarint megolvasztok benne (nem kell sok, de az egész serpenyőt fedje be az olvadt margarin), majd beleöntöm a tészta felét. Lefedem egy fedővel egy percig, hogy a felszabaduló gőz miatt puha és habkönnyű legyen a smarni, majd ha megbarnult az alja, elválik a serpenyőtől, akkor megfordítom: fakanállal először félbevágom a tésztát, így könnyebb, nem kell palacsintadobálós manőver a megfordításhoz.

Tipp: ha nincs otthon olyan fedőd, ami passzol a serpenyőre, használhatsz alufóliát is. Arra figyelj, hogy a serpenyő ilyenkor már forró, óvatosan igazgasd el rajta.

Miután megfordítottam a tésztát, 1-2 perc alatt a másik fele is megbarnul, utána gyorsan fakanállal darabokra szaggatom. Én jobban szeretem ezt a verziót a morzsással szemben.

A tészta másik felével megismétlem ugyanezt.

Vegán császármorzsa, avagy smarni.

Megszórtam kevés porcukorral és levendulás baracklekvárral ettem.

Mivel ez a császármorzsa recept vegán, ezért

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes.

Működteti a WordPress.com.