Több próbálkozásom is volt tej- és tojásmentes smarnival, legtöbbször kölesből, de végül ez a verzió lett a kedvencem. A lenti mennyiségből két serpenyőnyi, nagyjából 2-3 adagnyi lesz.
Fontos: a fotókon öntöttvas serpenyő szerepel, de abban nem sikerült szépen, csak fotózáshoz használtam, egyébként egy teljesen átlagos serpenyőben sütöttem végül a császármorzsát.
Hozzávalók
- Egy csicseriborsó konzerv (400g) leve – ezt hívják aquafabának, és ide gyűjtöttem azokat a recepteket, ahol lehet használni: vegán receptek aquafabával.
- 1/2 + 1 kiskanál sütőpor
- 1/2 kiskanál kukoricakeményítő – pár száz forintos tétel és hónapokig elég
- 180 g liszt
- 80 g cukor
- 240 ml növényi tej
- 30 g banánpüré – a recept, amiből dolgoztam, almapürét írt, nekem az nem volt itthon, és almám se, hogy pürésítsem, ezért próbáltam ki banánnal és tökéletes lett
- kevés margarin
- + porcukor a szóráshoz, lekvár
Egy 400 grammos csicseriborsó konzervről leöntöm a levét. (Ha nem tudod, mit készíts a csicseriborsóból, ajánlom a vegán tejszínes-csicseris-paradicsomos rizs receptet a blogról.) Adok hozzá fél kiskanál sütőport, illetve ugyanennyi kukoricakeményítőt és kézi mixerrel (vagy robotgéppel) habosra verem. Fontos, hogy addig verjük, amíg annyira kemény lesz a hab, hogy a tálat fejtetőre fordítva nem folyik ki.
Egy közepes tálba 180 gramm lisztet, 1 kiskanál sütőport, 80 gramm cukrot, 240 milliliter növényi tejet, és 30 gramm banánpürét (vagy almapürét) adok, elkeverem. Hozzáadom a felvert aquafabát, óvatos mozdulatokkal egyneműre keverem egy spatulával.
Egy serpenyőt közepes-magas lángon melegíteni kezdek, kevés margarint megolvasztok benne (nem kell sok, de az egész serpenyőt fedje be az olvadt margarin), majd beleöntöm a tészta felét. Lefedem egy fedővel egy percig, hogy a felszabaduló gőz miatt puha és habkönnyű legyen a smarni, majd ha megbarnult az alja, elválik a serpenyőtől, akkor megfordítom: fakanállal először félbevágom a tésztát, így könnyebb, nem kell palacsintadobálós manőver a megfordításhoz.
Tipp: ha nincs otthon olyan fedőd, ami passzol a serpenyőre, használhatsz alufóliát is. Arra figyelj, hogy a serpenyő ilyenkor már forró, óvatosan igazgasd el rajta.
Miután megfordítottam a tésztát, 1-2 perc alatt a másik fele is megbarnul, utána gyorsan fakanállal darabokra szaggatom. Én jobban szeretem ezt a verziót a morzsással szemben.
A tészta másik felével megismétlem ugyanezt.
Megszórtam kevés porcukorral és levendulás baracklekvárral ettem.
Mivel ez a császármorzsa recept vegán, ezért
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.