Nagyon könnyű elkészíteni, ráadásul nemcsak az eper, hanem szinte bármelyik éppen aktuális szezonális gyümölcs passzol hozzá. A lenti mennyiségből nekem egy 30 centiméter átmérőjű galette lett.
Ha szereted az epret, ajánlom a vegán epres-kókuszos torta receptjét.
Hozzávalók
A tésztához:
- 300 gramm liszt
- 1 csipet só
- 50 gramm cukor
- 150 gramm margarin
- 4-5 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
- 350 gramm eper
- 1/2 evőkanál keményítő
- 1/2 evőkanál citromlé
- 1 kiskanál őrölt kardamom
- 1 evőkanál juharszirup
A kenéshez:
- 1 evőkanál növényi tej
- 1 evőkanál juharszirup
Választhatsz, hogy kézzel vagy géppel készíted el a tésztát – én utóbbi mellett döntöttem most, a robotgépem tésztakeverő fejét használtam és 1-es fokozaton dolgoztam.
Egy tálba 300 gramm lisztet öntök, adok hozzá 50 gramm cukrot, egy csipet sót és elkeverem. Ezután darabokban, kockázva adok hozzá 150 gramm margarint, majd amikor nagyjából eldolgoztuk a tésztát, evőkanalanként adok hozzá 4-5 evőkanálnyi jéghideg vizet. Fontos, hogy a hozzáadogatások között gyúrjunk/géppel dolgozzunk a tésztán, mert simán lehet, hogy kevesebb is elég nekik. Akkor jó a végeredmény, ha a tészta összeáll, de nem ragadós. Gombócot formázok belőle és legalább egy órára a hűtőbe teszem.
Közben 350 gramm epret hosszában 3-4 szeletre vágok, egy tálba öntöm, majd adok hozzá 1/2 evőkanál keményítőt (ez a sütés közben kifolyó eperlét felfogja), 1/2 evőkanál citromlevet, egy kiskanál őrölt kardamomot, illetve egy evőkanál juharszirupot. Összeforgatom, hogy az epret mindenhol befedje ez a „szósz”.
Ha letelt a hűtős pihentetés, lisztezett sütőpapíron kör alakúra nyújtom (én hogy szabályos legyen, egy állítható tortaformával 30 centisre vágtam). A szélén hagyok öt centit, azon belül kidíszítem a tésztát eperrel. Utána felhajtom a széleit úgy, hogy a lehető leginkább „folyásbiztos” legyen. Ezután elkeverek egy evőkanál növényi tejet ugyanennyi juharsziruppal és megkenem vele a galette szélét. Szórhatunk a szélére kevés kristálycukrot is, akkor szépen karamellizálódik majd.
180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöm alsó-felső sütéssel – sütőtől függ, lehet, hogy több-kevesebb idő kell, figyelgesd a tésztát, hogy mikor barnul meg.
Ehetjük önmagában, de vegán vaníliafagyival is nagyon finom.
Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.