Vegán epres-kardamomos galette

Vegán laktózmentes epres galette tej és tojás nélkül.

Nagyon könnyű elkészíteni, ráadásul nemcsak az eper, hanem szinte bármelyik éppen aktuális szezonális gyümölcs passzol hozzá. A lenti mennyiségből nekem egy 30 centiméter átmérőjű galette lett.

Ha szereted az epret, ajánlom a vegán epres-kókuszos torta receptjét.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 300 gramm liszt
  • 1 csipet só
  • 50 gramm cukor
  • 150 gramm margarin
  • 4-5 evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 350 gramm eper
  • 1/2 evőkanál keményítő
  • 1/2 evőkanál citromlé
  • 1 kiskanál őrölt kardamom
  • 1 evőkanál juharszirup

A kenéshez:

  • 1 evőkanál növényi tej
  • 1 evőkanál juharszirup

Választhatsz, hogy kézzel vagy géppel készíted el a tésztát – én utóbbi mellett döntöttem most, a robotgépem tésztakeverő fejét használtam és 1-es fokozaton dolgoztam.

Egy tálba 300 gramm lisztet öntök, adok hozzá 50 gramm cukrot, egy csipet sót és elkeverem. Ezután darabokban, kockázva adok hozzá 150 gramm margarint, majd amikor nagyjából eldolgoztuk a tésztát, evőkanalanként adok hozzá 4-5 evőkanálnyi jéghideg vizet. Fontos, hogy a hozzáadogatások között gyúrjunk/géppel dolgozzunk a tésztán, mert simán lehet, hogy kevesebb is elég nekik. Akkor jó a végeredmény, ha a tészta összeáll, de nem ragadós. Gombócot formázok belőle és legalább egy órára a hűtőbe teszem.

Vegán laktózmentes epres galette tej és tojás nélkül.

Közben 350 gramm epret hosszában 3-4 szeletre vágok, egy tálba öntöm, majd adok hozzá 1/2 evőkanál keményítőt (ez a sütés közben kifolyó eperlét felfogja), 1/2 evőkanál citromlevet, egy kiskanál őrölt kardamomot, illetve egy evőkanál juharszirupot. Összeforgatom, hogy az epret mindenhol befedje ez a „szósz”.

Ha letelt a hűtős pihentetés, lisztezett sütőpapíron kör alakúra nyújtom (én hogy szabályos legyen, egy állítható tortaformával 30 centisre vágtam). A szélén hagyok öt centit, azon belül kidíszítem a tésztát eperrel. Utána felhajtom a széleit úgy, hogy a lehető leginkább „folyásbiztos” legyen. Ezután elkeverek egy evőkanál növényi tejet ugyanennyi juharsziruppal és megkenem vele a galette szélét. Szórhatunk a szélére kevés kristálycukrot is, akkor szépen karamellizálódik majd.

180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöm alsó-felső sütéssel – sütőtől függ, lehet, hogy több-kevesebb idő kell, figyelgesd a tésztát, hogy mikor barnul meg.

Ehetjük önmagában, de vegán vaníliafagyival is nagyon finom.

Mivel ez a recept vegán, ezért

  • tej nélkül,
  • tojás nélkül,
  • laktóz nélkül

készült.

Működteti a WordPress.com.