Vegán mákos kalács/babka

A lenti hozzávalókból keletkező tésztát én egy 20×10 centis kenyérformában sütöttem meg. Nem muszáj mákkal megtölteni, simán lehet kakaósan is elkészíteni.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 5 g friss élesztő
  • 60 ml növényi tej
  • 8 g cukor
  • 125 g liszt
  • 25 g lágy margarin
  • 1/4 kiskanál só

A mákos töltelékhez:

  • 125 ml növényi tej
  • 1/4 citrom héja
  • 25 g cukor
  • 1/2 csipet só
  • 25 g búzadara
  • 40 g mák

+ kevés növényi tej és juharszirup a kenéshez

5 gramm friss élesztőt 60 milliliter langyos növényi tejben (én maghőmérővel szoktam mérni, 40-41 fokon tökéletes) 8 gramm cukorral felfuttatok. Közben 125 gramm liszthez 25 gramm lágy margarint és egy negyed kiskanál sót adok.

Hozzáadom az élesztős folyadékot és 5-6 perc alatt készre dagasztom a robotgéppel. (Liszt típusától függően lehet, hogy dagasztás közben még kell bele egy-két evőkanál liszt.) Meleg helyen letakarva egy órát kelesztem.

Közben elkészítem a mákos tölteléket. 125 milliliter növényi tejet felforralok, majd hozzáadom egy negyed citrom reszelt héját, 25 gramm cukrot, egy fél csipet sót. Hozzáöntök 25 gramm búzadarát, elkeverem, majd 40 gramm mákkal is hasonlóan járok el. Leveszem a tűzről és hagyom hűlni.

Vegán mákos kalács, vagy más néven babka.

A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom (kicsit hosszabbra, mint a húszcentis formám). Megkenem a mákos töltelékkel (lehetőleg mindenhol), majd a hosszabbi oldal mentén feltekerem. Egy éles késsel vagy pizzavágóval kettévágom a tésztát, de nem teljesen, az egyik végén hagyok egy pár centis részt. Ezután kifordítom a két szál belsejét, hogy felfelé legyen a mákos töltelékes rész, aztán óvatosan egymásra pakolgatva befonom őket. Sütőpapírral kibélelt formába teszem és letakarva újabb fél óráig kelesztem. 

Közben előmelegítem a sütőt 185 fokra és amikor letelt a kelesztési idő, a kalácsot növényi tejes-juharszirupos keverékkel megkenem és nagyjából 40 percig (vagy tűpróbáig) sütöm alsó-felső sütéssel.

Működteti a WordPress.com.