Az egyik legegyszerűbb recept a blogon. Én 15 centis tortaformában készítettem el.
Ha kenyérformában készítenéd el és narancsos mázzal, akkor ajánlom ezt a másik vegán répatorta receptet a blogon.
Hozzávalók
Száraz összetevők:
- 200 g liszt
- 2 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 2 kiskanál őrölt fahéj
- 1/2 kiskanál szerecsendió
- 1/2 kiskanál kardamom
- 1 kiskanál só
Nedves összetevők:
- 1 evőkanál almaecet
- 165 ml növényi tej
- 1 1/2 kiskanál vaníliaaroma
- 100 g (nád)cukor
- 50 g olvasztott kókuszzsír
- két közepes répa reszelve
A krémhez:
- 150 g (szobahőmérsékletű!) margarin
- 240 porcukor
- 2 evőkanál növényi tej
- 1/2 kiskanál vaníliaaroma
- opcionálisan pár szem dió
A száraz és a nedves összetevőket külön tálban összekeverem, majd a két tál tartalmát egybeöntöm és egy spatulával alaposan csomómentesre keverem. Egy 15 centiméteres tortaformát kikenek kókuszzsírral (én az 50 gramm kókuszzsír megolvasztására használt lábas oldalán lévő maradékot használom fel), beleöntöm a tésztát, amit 180 fokon alsó-felső sütéssel 42 percig sütök.
Tipp: a répát a reszelő kisebbik lyukán reszeld, ha a nagyon teszed, könnyen elázik a tészta.
Amíg sül a tészta, 150 gramm szobahőmérsékletű margarint a robotgéppel (én azt a speciális tésztakeverő fejet használom, aminek szilikon van az oldalán, hogy a tál oldalához is elérjen) alacsony fokozaton krémesre verek, majd apránként hozzáadom a 240 gramm porcukrot úgy, hogy kicsit mindig emelek a fokozaton.
Adok hozzá 2 evőkanál növényi tejet, majd fél kiskanál vaníliaaromát és habosra verem.
Ha megsült a tészta, hagyom teljesen kihűlni, majd félbevágom. Ezután a vaníliás krémet habzsákba töltöm, majd a két réteg közé, illetve a torta tetejére nyomok belőle és elkenem. A maradékból díszítéseket teszek a torta tetejére, egy mozsárban pár szem diót apróra török és a tortára szórom.
A krémhez ugyanazt a Wilton 6B fejet használtam, mint a vegán házi churros falatkák, illetve a vegán, tojásmentes habcsók receptekben.
Mivel ez a répatorta recept vegán, így:
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.