Vegán házi churros falatkák

Vegán churros fánk tányéron.

Pár összetevős recept, ráadásul olyan gyorsan elkészül, amilyen gyorsan eltűnik utána a tányérról.

Hozzávalók

  • 230 ml víz
  • 45 gramm margarin
  • 2 evőkanál cukor
  • 125 g liszt
  • cukrozott fahéj: 1 evőkanál őrölt fahéj, 3 evőkanál cukor

Egy lábasba 230 milliliter vizet öntök, majd adok hozzá 45 gramm (3 evőkanál) margarint, illetve két evőkanál cukrot. Magas lángon elkezdem összefőzni őket – amikor már forr a víz és egynemű a folyadék, hozzáadok 125 gramm lisztet, majd pár gyors mozdulattal egy fakanállal vagy spatulával egyneműre keverem. Egy sűrűbb krumplipüré állagot kell kapnunk.

Félreteszem hűlni – ha átöntjük egy másik tálba, akkor hamarabb kihűl.

Vegán churros falatkák tányéron.

Egy közepes vagy nagyobb lábasba étolajat öntök, közben pedig a langyosra hűlt tésztát egy habzsákba töltöm, majd a forró olaj felett párcentis csíkokra vágva kisütöm őket, amíg aranybarnák nem lesznek. Ezután cukrozott fahéjba (egy evőkanál őrölt fahéj, három evőkanál cukor keveréke) forgatom őket és már fogyaszthatóak is.

Mire figyelj?

  • A habzsákom szilikonból van – egy elég sűrű tésztával dolgozunk, lehet, hogy az eldobható, vékony nejlon habzsákok nem bírják a nyomást.
  • A tészta kinyomásánál ráfogok a habcsőre, hogy ne nyúljon ki a szilikon és csússzon ki az elején a fej.
  • Én ollóval vágtam le a churrost a forró olaj felett.
  • Ne egymásra vágjuk a falatkákat az olajban, mert akkor összesülnek, amikor új darabot vágunk az olajba, figyeljünk arra, hogy távol kerüljön az előzőektől. Én nagyjából 5-6 darabot sütöttem egyszerre.
  • A habcsőnél fontos, hogy széles legyen a nyílása – az „általános” habcsövek sajnos túl vékonyak a churroshoz. Én egy sütési kellékes boltban találtam meg a megfelelőt (Wilton 6B) – vegán, tojásmentes habcsók készítéséhez használtam, de a vegán répatorta vaníliás krémmel receptben is felbukkant.

Mivel vegán, ezért ez a recept:

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes.

Működteti a WordPress.com.