Az elkészítése könnyű, viszont elég sok időt vesz igénybe: a tésztát egy éjszakán át pihentetni kell a hűtőben. Viszont nincs ennél szuperebb reggeli – amikor a sütőből kivéve az egész konyhát betölti a friss ciabatta illata.
A lenti mennyiségből négy közepes darab lesz.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 190 ml víz
- 15 g olívaolaj
- 6 g friss élesztő
- 4-5 g só
- 1 evőkanál szárított bazsalikom
- 130 g szeletekre vágott olívabogyó (vagy aprított szárított paradicsom)
250 gramm lisztet, 190 milliliter vizet, 15 gramm olívaolajat, 6 gramm friss élesztőt, 4-5 gramm sót és 1 evőkanál szárított bazsalikomot (vagy apróra vágott rozmaringot, ha az van otthon) egyneműre keverek egy tálban. Lefedem és 15 percig hagyom kelni szobahőmérsékleten. Ha letelt a negyedóra, keverek rajta egyet egy spatulával, majd fél órára pihentetem.
Ha letelt a 30 perc, beleforgatok 130 gramm szeletekre vágott olívabogyót (vagy aprított szárított paradicsomot, ha az van otthon és jobban szereted), majd egy éjszakára beteszem a hűtőbe.
Másnap reggel lisztezett felületen négy darabra vágom a tésztát. A darabokat tenyérrel téglalap alakúra lapítom, majd a két hosszanti oldalát behajtom középre, felemelem és csavarok rajtuk egy kicsit. Ezután egy sütőpapírra helyezem őket.
Közben a sütőt 250 fokosra melegítem alsó-felső sütéssel úgy, hogy a tepsit a sütőben hagyom. Ha elérte a hőfokot, kesztyűvel kiveszem a tepsit, ráhúzom a sütőpapírt vigyázva, hogy a ciabatták ne csússzanak egymásra. 17 percig sütöm, utána pici hűlés után már fogyasztható is.
Mivel vegán, ezért ez a recept:
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.