Vegán olívás/szárított paradicsomos ciabatta – kívül ropogós, belül puha

Vegán olívabogyós ciabatta

Az elkészítése könnyű, viszont elég sok időt vesz igénybe: a tésztát egy éjszakán át pihentetni kell a hűtőben. Viszont nincs ennél szuperebb reggeli – amikor a sütőből kivéve az egész konyhát betölti a friss ciabatta illata.

A lenti mennyiségből négy közepes darab lesz.

Hozzávalók

  • 250 g liszt
  • 190 ml víz
  • 15 g olívaolaj
  • 6 g friss élesztő
  • 4-5 g só
  • 1 evőkanál szárított bazsalikom
  • 130 g szeletekre vágott olívabogyó (vagy aprított szárított paradicsom)

250 gramm lisztet, 190 milliliter vizet, 15 gramm olívaolajat, 6 gramm friss élesztőt, 4-5 gramm sót és 1 evőkanál szárított bazsalikomot (vagy apróra vágott rozmaringot, ha az van otthon) egyneműre keverek egy tálban. Lefedem és 15 percig hagyom kelni szobahőmérsékleten. Ha letelt a negyedóra, keverek rajta egyet egy spatulával, majd fél órára pihentetem.

Vegán olívás ciabatta

Ha letelt a 30 perc, beleforgatok 130 gramm szeletekre vágott olívabogyót (vagy aprított szárított paradicsomot, ha az van otthon és jobban szereted), majd egy éjszakára beteszem a hűtőbe.

Másnap reggel lisztezett felületen négy darabra vágom a tésztát. A darabokat tenyérrel téglalap alakúra lapítom, majd a két hosszanti oldalát behajtom középre, felemelem és csavarok rajtuk egy kicsit. Ezután egy sütőpapírra helyezem őket.

Közben a sütőt 250 fokosra melegítem alsó-felső sütéssel úgy, hogy a tepsit a sütőben hagyom. Ha elérte a hőfokot, kesztyűvel kiveszem a tepsit, ráhúzom a sütőpapírt vigyázva, hogy a ciabatták ne csússzanak egymásra. 17 percig sütöm, utána pici hűlés után már fogyasztható is.

Vegán olívás ciabatta.

Mivel vegán, ezért ez a recept:

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes.

Működteti a WordPress.com.