Vegán csokis-kardamomos kalács/babka

A lenti hozzávalókból készült tésztát én egy 20×10 centis kenyérformában sütöttem meg.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 5 g friss élesztő
  • 60 ml növényi tej
  • 8 g cukor
  • 125 g liszt
  • 25 g lágy margarin
  • 1/4 kiskanál só

A töltelékhez:

  • 30 g margarin
  • 30 g vegán étcsoki
  • 10 g kakaópor
  • 15 g cukor
  • 1 kiskanál kardamom
  • 1 csipet só
  • + kevés növényi tej és juharszirup a kenéshez

5 gramm friss élesztőt 60 milliliter langyos növényi tejben (én maghőmérővel szoktam mérni, 40-41 fokon tökéletes) 8 gramm cukorral negyed óra alatt felfuttatom.

Közben 125 gramm liszthez 25 gramm lágy margarint és egy negyed kiskanál sót adok. Hozzáadom az élesztős folyadékot és 5-6 perc alatt készre dagasztom a robotgéppel. (Liszt típusától függően lehet, hogy dagasztás közben még kell bele egy-két evőkanál liszt.) Meleg helyen letakarva egy órát kelesztem – akkor jó, ha a kétszeresére nőtt.

Közben elkészítem a csokis tölteléket. 30 gramm margarint, 30 gramm vegán étcsokit, 10 gramm kakaóport, 15 gramm cukrot, 1 kiskanál kardamomot és egy 1 csipet sót egy kisebb serpenyőben közepes lángon kevergetve összefőzök. Leveszem a tűzről és hagyom hűlni. (Ha rögtön a dagasztás után csináljuk, pont kihűl, mire megkel a tészta.)

Vegán csokis-kardamomos kalács vagy babka

A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom (kicsit hosszabbra, mint a húszcentis formám). Megkenem a csokis töltelékkel (lehetőleg mindenhol), majd a hosszabbi oldal mentén feltekerem. Egy éles késsel vagy pizzavágóval kettévágom a tésztát, de nem teljesen, az egyik végén hagyok egy pár centis részt. Ezután kifordítom a két szál belsejét, hogy felfelé legyen a töltelékes rész, aztán óvatosan egymásra pakolgatva befonom őket.

Sütőpapírral kibélelt formába teszem és letakarva újabb fél óráig kelesztem. 

Közben előmelegítem a sütőt 185 fokra és amikor letelt a kelesztési idő, a kalácsot megkenem a növényi tejes-juharszirupos keverékkel és alsó-felső sütéssel nagyjából 45 percig (vagy tűpróbáig) sütöm. 

Működteti a WordPress.com.