A lenti hozzávalókból készült tésztát én egy 20×10 centis kenyérformában sütöttem meg.
Hozzávalók
A tésztához:
- 5 g friss élesztő
- 60 ml növényi tej
- 8 g cukor
- 125 g liszt
- 25 g lágy margarin
- 1/4 kiskanál só
A töltelékhez:
- 30 g margarin
- 30 g vegán étcsoki
- 10 g kakaópor
- 15 g cukor
- 1 kiskanál kardamom
- 1 csipet só
- + kevés növényi tej és juharszirup a kenéshez
5 gramm friss élesztőt 60 milliliter langyos növényi tejben (én maghőmérővel szoktam mérni, 40-41 fokon tökéletes) 8 gramm cukorral negyed óra alatt felfuttatom.
Közben 125 gramm liszthez 25 gramm lágy margarint és egy negyed kiskanál sót adok. Hozzáadom az élesztős folyadékot és 5-6 perc alatt készre dagasztom a robotgéppel. (Liszt típusától függően lehet, hogy dagasztás közben még kell bele egy-két evőkanál liszt.) Meleg helyen letakarva egy órát kelesztem – akkor jó, ha a kétszeresére nőtt.
Közben elkészítem a csokis tölteléket. 30 gramm margarint, 30 gramm vegán étcsokit, 10 gramm kakaóport, 15 gramm cukrot, 1 kiskanál kardamomot és egy 1 csipet sót egy kisebb serpenyőben közepes lángon kevergetve összefőzök. Leveszem a tűzről és hagyom hűlni. (Ha rögtön a dagasztás után csináljuk, pont kihűl, mire megkel a tészta.)
A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom (kicsit hosszabbra, mint a húszcentis formám). Megkenem a csokis töltelékkel (lehetőleg mindenhol), majd a hosszabbi oldal mentén feltekerem. Egy éles késsel vagy pizzavágóval kettévágom a tésztát, de nem teljesen, az egyik végén hagyok egy pár centis részt. Ezután kifordítom a két szál belsejét, hogy felfelé legyen a töltelékes rész, aztán óvatosan egymásra pakolgatva befonom őket.
Sütőpapírral kibélelt formába teszem és letakarva újabb fél óráig kelesztem.
Közben előmelegítem a sütőt 185 fokra és amikor letelt a kelesztési idő, a kalácsot megkenem a növényi tejes-juharszirupos keverékkel és alsó-felső sütéssel nagyjából 45 percig (vagy tűpróbáig) sütöm.