Vegán mézeskalács – másnap is puha

Vegán mézeskalács.

Szeretem picit vastagabbra hagyni a mézeskalácsot, de ha te vékonyabban, ropogósabban szereted, akkor nyújtsd vékonyabbra kicsivel. A lenti adagból nekem 15-16 mézeskalács lett – ez természetesen függ a sütikiszúró nagyságától. Én jó párhoz ezt a szív alakú sütikiszúró szettet használtam. Természetesen a mennyiségeket lehet szorozni, ha valaki többet szeretne.

A melasz sajnos kihagyhatatlan, de a jó hír, hogy elég egy kisebb dobozra beruházni, egy életre elég az adag – ha nem tudod, mit készíts belőle, itt egy helyen megtalálod a vegán recepteket melasszal.

Ha mást (is) sütnél: íme az összes vegán karácsonyi receptem.

Hozzávalók

  • 40 g (szobahőmérsékletű) margarin – (Én a tégelyes, eleve kenhetőbb verziót használtam.)
  • 50 g kristálycukor
  • 20 g melasz – (Én a nádcukros verziót használtam, bioboltban 454 gramm alig kétezer forint.)
  • 30 ml növényi tej
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 kiskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 kiskanál őrölt kardamom
  • 1 csipet só
  • 130 g liszt

40 gramm margarint kimérek egy edénybe és szobahőmérsékleten hagyom picit puhulni. Adok hozzá 50 gramm kristálycukrot, majd mixerrel egyenletesre és picit habosra/krémesre verem.

Vegán mézeskalács.

20 gramm melaszt, 30 milliliter növényi tejet adok hozzá, majd elkeverem – a melasznak kell egy kis idő, amíg feloldódik. Ha kicsit darabosnak tűnik a cukros-margarinos hab, ne ijedj meg.

Fél kiskanál szódabikarbónát, 1 kiskanál őrölt fahéjat, 1 kiskanál őrölt gyömbért, fél-fél kiskanál őrölt szerecsendiót és őrölt kardamomot, egy csipet sót, illetve 130 gramm lisztet szitálok hozzá, majd elkeverem és kézzel tésztává gyúrom – egy lágy és picit ragadós végeredményt kell kapnunk.

Frissentartó fóliába csomagolom és három órára a hűtőbe teszem. Ha letelt az idő, a sütőt előmelegítem 180 fokra, egy tepsire sütőpapírt teszek, majd az enyhén lisztezett felületen bő fél centire kinyújtott és kiszaggatott figurákat rájuk helyezem.

Vegán mézeskalács.

Alsó-felső sütéssel 9-10 percig sütöm. Ha te nálam vékonyabbra nyújtod a tésztát, lehet, hogy ennyi idő se kell neki.

Ha szereted a karácsonyi süteményeket, ajánlom a vegán csokis puszedli receptet.

Ha valami extrát sütnél: vegán mézeskalács sütemény narancsos mázzal.

Ez a mézeskalács recept vegán, tehát:

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes.

Működteti a WordPress.com.