Vegán megúszós dal makhani, azaz indiai lencsefőzelék

Vegán dal makhani, azaz indiai lencsefőzelék,

Gyorsan megvan, igaz, az eredeti recepttől több mindenben eltér, ízre viszont legalább annyira jó. A lenti összetevőkből két adag lesz.

Tökéletesen passzol hozzá a vegán naan kenyér, amit gluténmentes változatban is megtalálsz.

Ha valami mást készítenél: íme az összes vegán sós ételrecept a blogon.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér reszelve
  • 1 kiskanál őrölt kardamom
  • 1 kiskanál chili
  • 2 kiskanál garam masala fűszerkeverék (Ezt használom egy másik vegán lencsefőzelék receptben is.)
  • 1/2 kiskanál őrölt fahéj
  • egy nagyobb csipet só
  • 2-3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 3,5 dl zöldség alaplé (vagy víz és zöldségkocka)
  • 1 konzerv (400g) vesebab
  • 1 konzerv (400 g) lencse
  • 40 g margarin
  • 100 ml növényi tejszín (+ kevés a díszítéshez)
  • koriander vagy petrezselyem a díszítéshez

Egy nagyobb serpenyőbe két evőkanál olajat öntök, majd közepes tűzön megpirítok rajta egy közepes fej apróra vágott vöröshagymát. Adok hozzá 3-4 gerezd szintén apróra vágott fokhagymát, majd egy hüvelykujjnyi reszelt gyömbért, illetve egy kiskanál őrölt kardamomot és fél percig pirítom.

Lejjebb veszem a fokozatot, adok hozzá egy kiskanál chilit, 2 kiskanál garam masala fűszerkeveréket, fél kiskanál őrölt fahéjat és egy nagyobb csipet sót. Jól elkeverem és hagyom, hogy az ízek összeérjenek. (A fűszereknek jobban kijön az íze az ételben, ha olajon megpirulnak.) Adok hozzá 2-3 evőkanál sűrített paradicsomot, 3,5 deciliter zöldség alaplevet (nekem ez a legtöbbször víz és vegán zöldségkocka – nem hiába van megúszós a recept címében), egy-egy konzerv leszűrt vesebabot, illetve lencsét, majd magas fokozaton elkezdem felforralni. Ha felforrt, újra visszaveszem a hőfokot, teszek rá egy fedőt és húsz percig hagyom főni.

Tipp: ha nincs otthon olyan fedőd, ami passzol a serpenyőre, használhatsz alufóliát is, amivel lefedheted. Arra vigyázz, hogy a serpenyő ezen a ponton már elég meleg, szóval ne égesd meg magad.

Ezután adok hozzá 40 gramm margarint, illetve 100 milliliter növényi tejszínt. A serpenyő tartalmának nagyjából felét egy botmixerrel krémesítem, majd visszaöntöm a serpenyőbe.

Vegán dal makhani, azaz indiai lencsefőzelék,

Tálalásnál koriandert vagy petrezselymet, illetve növényi tejszínt teszek a tetejére.

Mivel ez a dal makhani recept vegán, ezért

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes.

Működteti a WordPress.com.