Leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mintha a Sport szelet csoki egy tart lenne. Pár összetevős, csak a hűtések miatt készül el „lassan”, de megéri várni. Én egy 23 centiméter átmérőjű fém, kiemelhető aljú formában készítettem el.
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 g liszt
- 140 g margarin (a lágy, tégelyes változat)
- 35 g porcukor
- 15 g kakaópor
- + pár marék szárazbab (vagy lencse, rizs) a sütéshez
A krémhez:
- 300 g vegán étcsoki
- 270 ml konzerv kókusztej (a hűtött verziónak a teteje, az alatta lévő lé nem kell)
- 1 kiskanál rumaroma
A díszítéshez:
- pár kocka vegán fehér csoki vagy kókusz a díszítéshez
200 gramm lisztet, 140 gramm lágy margarint, 35 gramm porcukrot, illetve 15 gramm kakaóport egy tálba öntök és alaposan összegyúrom. Én a robotgépem tésztakeverő fejét használtam, azzal alacsony-közepes fokozaton két perc alatt összeállt. A tésztát frissentartó fóliába csomagolom és fél órára a hűtőbe teszem.

A harminc perc letelte előtt kicsivel előmelegítem a sütőt 200 fokra és előveszek egy 23 centiméter átmérőjű piteformát.
Kiveszem a tésztát a hűtőből és lisztezett felületen kicsit nagyobbra nyújtom, mint a piteformám. A kinyújtott tésztát a formába helyezem (arra érdemes figyelni, hogy a tészta mindenhol elérje a forma tetejét, mert ha alacsonyabb, akkor kifolyik középről a krém) és villával megbökdösöm pár helyen.
A tésztára sütőpapírt helyezek, abba pedig szárazbabot (vagy lencsét, rizst, ami van otthon) öntök, hogy sütés közben ne emelkedjen meg túlságosan a tészta.
Tipp: a sütőpapírt gyűrd össze, úgy könnyebben igazodik majd a tészta formájához, nem lesz „merev”, nem áll el.
200 fokon 15 percig sütöm a tésztát, ha letelt az idő, leveszem róla a sütőpapíros-babos nehezéket és további tíz percig sütöm. A babot kihűlés után elteszem egy zacskóban, hogy legközelebb is tudjam használni súlyként. A tésztát hagyom kihűlni.
300 gramm vegán étcsokit (3-4 kockát leszámítva) apróra vágok, tálba öntöm. Közben egy kisebb lábasban elkezdek melegíteni 270 milliliter konzerv kókusztejet (a felső, szilárd részét). Amikor buborékos a tej, adok hozzá egy kiskanál rumaromát, lehúzom a tűzről és ráöntöm a csokira. Egy spatulával alaposan elkeverem.
A krémet a tésztára öntöm, elsimítom. Fél óráig hagyom hűlni, akkor a maradék 3-4 kocka étcsokit, illetve 2-3 kocka vegán fehér csokit lereszelek, a krémre szórom, majd beteszem a hűtőbe az egész pitét. A fehér csoki helyett használhatunk kókuszt is. Ha megdermedt a csoki, fogyasztható is.
Apropó pite – íme két ajánlás a blogról:
- vegán pisztáciás pite,
- vegán almás pite – omlós és nem túl édes.

Mivel az az ét- és fehér csokis pite vegán, ezért
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.
