Vegán kávés-csokis muffin

A kávéízt érezni rajta, de nem domináns. A lenti hozzávalókból 6 darab lesz, nyugodtan lehet szorozni az adagokat.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 60 ml növényi tej
  • 1 kiskanál almaecet
  • 25 g kakaópor
  • 70 g liszt
  • 1/2 kiskanál sütőpor
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 40 ml étolaj
  • 90 g cukor
  • 50 g vegán joghurt
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • 60 ml erős kávé

A díszítéshez:

  • 250 gramm vegán étcsoki
  • 1 doboz konzerv kókusztej (a sűrű állagú)

Melegítsd elő a sütőt 180 (légkeverésesen 160) fokra. 

60 milliliter növényi tejet elkeverek 1 kiskanál almaecettel (pár száz forintos tétel, nagyon sokáig elég és ettől lesz jó „nedves” a végeredmény), félreteszem. Ez lesz a vegán „írónk”.

Egy tálban elkeverek 25 gramm kakaóport, 70 gramm lisztet, fél kiskanál sütőport, fél kiskanál szódabikarbónát és egy kis csipet sót.

40 milliliter étolajat 1-2 perc alatt elkeverek 90 gramm cukorral (akár kézi habverővel, én a robotgépnek a habverő fejét használom), hozzáadok 50 gramm vegán joghurtot. Adok még hozzá egy kiskanál vaníliaaromát, majd egységesítem őket a mixerrel.

Vegán kávés-csokis muffin

A nedves összetevőkhöz hozzáadom az almaecetes növényi tejet („író”), majd öntök hozzá bő fél deci erős kávét, végül pedig két részletben hozzáöntöm a száraz hozzávalókat. 

A tésztát rövid idő alatt egyneműre keverem (túl sokáig nem érdemes keverni) – nem kell megijedni, ha nagyon folyósnak tűnik a tészta, ilyennek kell lennie.

A muffinformákba töltöm a tésztát (én mindig a szilikonforma háromnegyedéig töltöm, akkor lesz szép formája), majd 20-22 percig (tűpróbáig) sütöm alsó-felső sütéssel. A sütés után hagyom őket kihűlni.

250 gramm vegán étcsokit késsel apróra vágok. Egy serpenyőben közepes lángon elkezdek melegíteni egy konzerv kókusztejet (csak a felső, krémes állaga kell, a víz nem a konzerv aljáról), és amikor elkezd buborékosodni (ne várjuk meg, hogy felforrjon!), akkor hozzáadom az apróra vágott csokit. 

Lehúzom a tűzről és elkeverés nélkül hagyom, hogy öt percig hűljön. Ezután egy spatulával krémesre keverem, majd mixerrel még pár percig. Ha kihűlt, egy órára a hűtőbe teszem, utána habzsákból a muffinok tetejére töltöm a krémet.