A tangzhong miatt foszlós, puha és másnap is szuper.
Hozzávalók
A tangzhonghoz:
- 10 g liszt
- 45 g víz
A tésztához:
- 65 g liszt
- 13 g cukor
- 3 g (nagyjából fél zacskó) instant/porélesztő
- 1 evőkanál növényi tej
- 15 g (nagyjából egy evőkanál) olvasztott margarin
- + a tangzhong
A töltelékhez:
- 15 g (nagyjából egy evőkanál) olvasztott margarin
- 20 g cukor
- 2 evőkanál fahéj (cserélhető kakaóra)
- 1 kiskanál kardamom
A mázhoz (opcionális):
- 15 g (nagyjából egy evőkanál) margarin
- 20 g porcukor
- 1 kiskanál vaníliaaroma
- (Fentieket botmixerrel habosítom.)
- aprított mandula
VAGY
- 2 evőkanál víz
- 20 g porcukor
- aprított mandula
10 gramm lisztet 45 gramm vízzel egy kis edényben elkeverünk és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett (én egy habverővel szoktam) krumplipüré állagúra főzzük. Egy tálba öntjük és félretesszük hűlni. A helyére az edényben 15 gramm (nagyjából egy evőkanál) margarint teszünk és megolvasztjuk.
Egy nagyobb keverőtálba 65 gramm lisztet, 13 gramm cukrot, 3 gramm (nagyjából fél csomag) instant/porélesztőt, 1 evőkanál növényi tejet, az olvasztott margarint, illetve a kicsit hűlt tangzhongot tesszük. 5-6 percig dagasztjuk – én géppel szoktam 1-es fokozaton.
Olajozott tálba tesszük a tésztát, lefedjük folpackkal és egy órán át hagyjuk kelni.

Ezután kis téglalap alakúra nyújtom – ne legyen túl vékony a tészta, ha egy picit vastag, nem árt neki.
Ráöntök 15 gramm (egy nagyobb evőkanál) olvasztott margarint, majd a cukros-fahéjas-kardamomos szórást. Ezután három csíkra vágom és feltekerem egy nagy csigává úgy, hogy amikor egy sort feltekertem, a következő elé teszem a kis csigát és úgy folytatom a feltekerést. Ha megvan a nagy csigánk, akkor egy sütőformába teszem (egy nagyjából 12-15 centis kör alakú forma a legjobb) és még 45 percig kelesztem. Nem kell megijedni, ha nem tölti ki a formát, a háromnegyed óra után ki fogja.
A második kelesztés vége felé bekapcsolom a sütőt és 180 fokra előmelegítem. Nagyjából 17-18 percig sütöm alsó-felső sütéssel, eközben elkészítem rá a mázat, amit után még melegen öntök rá.
Mivel ez a kakaós/fahéjas csiga vegán, így
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.
