Vegán ribizlis-citromos muffin

Ez a süti vegán (tej- és tojásmentes), illetve hozzáadott cukrot sem tartalmaz. A receptből hat muffin lesz, ha neked 12 darabos muffinsütőd van, elég mindent megduplázni – igaz, a muffinok magasabbra nőnek, ha van köztük hely sütés közben.

Hozzávalók

  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 3 evőkanál víz
  • 150 ml növényi tej
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 170 g liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1/4 kiskanál szódabikarbóna
  • 1/4 kiskanál só
  • 1/2 kiskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kiskanál őrölt szerecsendió
  • 140 g cukor (vagy 35 g eritrit, ha fontos, hogy hozzáadott cukortól mentes legyen)
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • 1,5 evőkanál olaj
  • 20 g olvasztott margarin
  • egy marék ribizli vagy áfonya
  • pár szem mandula

Egy evőkanál őrölt lenmagot elkeverek három evőkanál vízben és félreteszem. Ez kerül a sütibe tojás helyett, ez fogja össze. 150 ml növényi tejbe belefacsarom egy citrom levét és a reszelt héjának a felét.

Vegán ribizlis-citromos muffin

Egy másik tálba 170 gramm lisztet öntök, adok hozzá 1 teáskanál sütőport, 1/4 teáskanál szódabikarbónát, ugyanennyi sót, fél teáskanál őrölt fahéjat, ugyanennyi őrölt szerecsendiót, illetve 140 gramm cukrot. (Ha valakinek fontos, hogy hozzáadott cukortól mentes legyen a sütemény, akkor 35 gramm eritritet használjon.)

A növényi tejes-citromos folyadékhoz adom a zselésedett lengmaglisztet, 1 teáskanál vaníliaaromát, másfél evőkanál növényi olajat, illetve 20 gramm olvasztott margarint. A száraz összetevőket a nedvesekre öntöm, egy szilikonspatulával elkeverem őket – nagyon sokáig azért nem szükséges. 

A sütőformát kiolajozom (most szilikonos muffinpapírt használtam), és mindegyik helyet nagyjából feléig feltöltöm a tésztával. Ezután a maradék tésztához keverek egy marék ribizlit/áfonyát, és a meglévő tészták tetejére adagolom. Mindig a forma háromnegyedéig öntöm a tésztát, akkor lesz szép formája a muffinnak. 

Lereszelek nagyjából 10 szem mandulát, hozzáadom a reszelt citrom héjának másik felét és a muffinok tetejére szórom.

Vegán ribizlis-citromos muffin

A sütőt előmelegítem 220 fokra, beteszem a muffinokat hat percre sülni alsó-felső sütéssel, majd anélkül, hogy kinyitnám a sütő ajtaját, 180 fokra csökkentem a hőmérsékletet és 20-21 percig sütöm. Tűpróbázni kell (ami a gyümölcsök miatt nehézkes), ha tisztán kijön a tű/fogpiszkáló, akkor kész. Hagyni kell húsz percig hűlni, csak utána vedd ki a formából.