Vegán sós, vagy mákos-szezámos vágott zsemlécske

Sok mindenhez passzol, de önmagában is szuper. A lenti adagból nagyjából 8-10 zsemle jön ki.

Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 2 kiskanál só
  • 2 kiskanál instant élesztő
  • 50 g margarin
  • 3 dl langyos víz
  • kevés olaj
  • szódabikarbóna
  • + só, szezám, mák vagy bármi más a szóráshoz

500 gramm lisztet, 2 kiskanál sót és 2 kiskanál instant élesztőt elkeverek egy tálban. 50 gramm margarint alacsony hőfokon megolvasztok, majd 3 deciliter langyos vizet öntök hozzá.

A nedves összetevőket a szárazra öntöm, egy kanállal jól elkeverem. Amikor a tészta elkezd összeállni, egy deszkára öntöm és 8-10 percen át gyúrom. Akkor jó, ha a végén egy rugalmas, nem ragadós tésztát kapunk.

Egy tiszta tálba teszem, lefedem és 1-1,5 órán át kelesztem (ha melegebb van a lakásban, elég az egy óra). Akkor a legjobb, ha a duplájára nő a kelesztés végére.

Közben egy sütőlapból nyolc-tíz 10×10 centiméteres négyzeteket vágok. Ha a tészta megkelt, kinyomkodom belőle a levegőt és nyolc-tíz (attól függően, hány papírdarabot készítettem) darabra vágom. Lisztezett felületen kis gömböket formázok a tésztából, majd az olajozott (!) sütőpapírdarabokra teszem, lefedem konyharuhával és 20-30 percig ismét kelesztem őket.

Vegán zsemlécske

Egy liter vízbe két evőkanál szódabikarbónát teszek, felforralom. Közben a sütőt 225 fokra melegítem.

A gombócokat óvatosan a tenyerembe veszem egyesével úgy, hogy a papír felül legyen. Lehúzom a papírt anélkül, hogy összenyomnám a tésztát (így nem megy ki belőle a levegő), majd a tészta tetejét (ami második kelés közben az alja volt) az ujjaimmal összenyomom, így lezárom a labdácskákat. Kettőt-hármat a forró vízbe teszek, majd átforgatva mindkét oldalukon 1-1 percig főzöm őket. A vizes fürdő után hűtőrácsra kerülnek.

Egy késsel vagy pengével nem túl mély vágásokat ejtek a tésztán és megszórom sóval/szezámmaggal/mákkal, kinek mi tetszik.

Nagyjából 18 percig sütöm őket (ha kisebbek, elég 16-17) alsó-felső sütésen. Még aznap meg kell enni őket, így ha valaki csak magának süt, akkor felezze meg a mennyiségeket.

Kipróbáltam gluténmentes változatban is, ott kicsivel több folyadék kell hozzá – a gyúrásnál kiderül, hogy mennyi folyadékot vesz fel a liszt.

Működteti a WordPress.com.