Édesanyám receptjét dolgoztam át. Hamar megvannak, keleszteni sem kell őket, mégis puhák és levegősek lesznek – a tökéletes reggeli. A lenti adagból nyolc kisebb kifli lesz.
Ha mást is készítenél, ajánlom ezeket a recepteket a blogról:
Hozzávalók
- 1,25 (0,5 + 0,75) deciliter növényi tej
- fél evőkanál cukor
- 12 g friss élesztő / 3 g porélesztő
- 200 g (+2 evőkanál) liszt
- fél kiskanál só
- 20 g margarin
- + szórásnak mák, szezám, de akár só, köménymag is passzol hozzá.
A fél dl langyos (ha van otthon maghőmérőd, 40 fok a legjobb) növényi tejhez fél evőkanál cukrot adok, elkeverem, majd belemorzsolom a 12 gramm friss élesztőt/3 gramm porélesztőt és picit félreteszem. (Ha a friss élesztőből marad, nyugodtan lefagyaszthatod, én a hűtőbe szoktam tenni légmentesen lezárható üvegben, 1-2 hét után is simán jó marad.)
Egy tálban 200 gramm liszthez fél kiskanál sót adok, majd öntök hozzá 0,75 deciliter növényi tejet és 20 gramm olvasztott margarint. Ha felfutott az élesztős folyadék, azt is hozzáöntöm.

Nagyjából 5-6 percig dagasztom (én géppel szoktam), azt vettem észre, hogy ilyenkor még azért felvesz 1-2 evőkanál lisztet, ezt fokozatosan adagoljuk hozzá. Ha túl ragacsos a tészta (liszt típusától is függ), akkor adjunk hozzá picivel többet.
Lisztezett felületen kör alakúra nyújtom és tésztavágóval nyolc részre vágom. A kis „háromszögeket” sodrófával nagyon vékonyra nyújtom (a közepüktől szoktam két irányba kifelé kilapítani, ezt is lisztezett felületen teszem), majd elkezdem feltekerni úgy, hogy az aljától a csúcsa felé haladok.
A kifliket sütőpapíros tepsire teszem, megkenem a tetejüket kevés növényi tejjel, majd meleg helyre teszem arra a kis időre, amíg a sütő előmelegedik 200 fokra. (Télen van, hogy a konvektorra teszem a tepsit, akkor extra gyorsan megemelkednek.)
Air fryer-tipp: ha forrólevegős sütőben készítenéd el, melegítsd elő a sütőt 170 fokra, majd ha elérte a hőfokot, tedd be a kifliket 9 percre.
A rövid kelés után megkenem őket még egyszer növényi tejjel, majd sóval, köménymaggal, szezámmaggal, mákkal – kinek mi tetszik – szórom meg őket.
20 percig sütöm alsó-felső sütésen, utána nagyjából szinte rögtön fogyasztható.
Ez a kifli recept vegán, tehát:
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.
