Vegán szezámos bagel – tej és tojás nélkül

Elronthatatlan, a tetejére pedig olyan feltétet teszel, amilyet csak szeretnél. A lenti adagból hat közepes méretű bagel lesz.

Ha kicsit különlegesebbet sütnél, találsz a blogon vegán török bagel, azaz simit receptet is.

Hozzávalók

  • 180 ml + 1 l víz
  • 1 + 2 evőkanál cukor
  • 1 zacskó instant/porélesztő
  • 320 g liszt
  • 1 kiskanál só
  • 2 evőkanál étolaj
  • olvasztott margarin
  • + szezám vagy bármi más a szóráshoz

180 milliliter meleg, de nem forró vízbe (ha van maghőmérőd, 40 Celsius-fok körül a legjobb) teszek 1 evőkanál cukrot, majd rászórok egy zacskó instant élesztőt. 15 percre félreteszem.

Egy tálban összekeverek 320 gramm lisztet, 1 kiskanál sót. Az élesztős folyadékhoz adok két evőkanál olajat, majd a lisztes keverékhez öntöm. Öt percig dagasztom a tésztát (robotgépen 1-es fokozaton), majd egy olajjal vékonyan kiment tálban kelesztem egy órán át.

Ha megkelt a tészta, egy deszkán kinyomkodom belőle a levegőt, hat részre vágom. A részekből kis labdákat formázok, 15 percig letakarva kelesztem őket.

Egy lábasban felforralok egy liter vizet, adok hozzá két evőkanál cukrot. A kis labdák közepén két irányból két ujjal átcsippentem a tésztát, a lyukat pedig 2-3 centisre tágítom. Egyesével a forró vízbe rakom őket, mindegyiket mindkét oldalán 1-1 percig fürdetem. 

Ha elkészültek, sütőpapírra teszem őket, megkenem a tetejüket olvasztott margarinnal, majd szezámba fordítom őket. 220 fokon sütőm őket 17 percig alsó-felső sütéssel.

Ez a bagel recept vegán, tehát

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes.

Működteti a WordPress.com.