Vegán kukoricakrémleves krumplival és kaliforniai paprikával

Igazi őszi leves. A lenti hozzávalókból nagyjából három-négy adag jön ki.

Hozzávalók

  • 1 marék (nagyjából 40 gramm) natúr kesudió
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál őrölt pirospaprika
  • 1/2 liter zöldség alaplé (vagy simán víz)
  • 400 gramm csemegekukorica (én fagyasztottat használtam)
  • 4-5 darab közepes burgonya
  • 2 babérlevél
  • kevés sörélesztőpehely tálaláskor
  • + só, bors és további fűszerek ízlés szerint

Egy marék kesut egy kisebb bögrényi forró vízbe áztatok nagyjából öt percig. Ha megpuhult, botmixerrel pürésítem és félreteszem. (Ha nincs otthon kesu, de van konzerves kókusztej, akkor annak a felét használd.)

Egy nagyobb edényben közepes olajon felhevítek egy evőkanál olívaolajat, hozzáadok 1 közepes fej kockára vágott vöröshagymát és egy csíkokra vágott kaliforniai paprikát. Öt perc után adok hozzá 3-4 gerezd aprított fokhagymát, illetve egy kiskanál őrölt pirospaprikát.

Vegán kukoricakrémleves krumplival és kaliforniai paprikával

Hozzáöntök fél liter vizet/zöldség alaplevet, majd adok hozzá 400 gramm kukoricát, 4-5 darab megpucolt és kockákra vágott krumplit, illetve a babérleveleket. (Utóbbiból számold meg, hányat teszel bele, mert a végén az összeset meg kell találni turmixolás előtt.)


Miután felforrt, közepes lángon főzöm tovább lefedve, néha megkevergetve nagyjából 10-15 percig, amíg a krumpli megpuhul. Ezután hozzáadom a félretett kesut/konzerv (!) kókusztejet és összefőzöm.

Kiveszem a babérleveleket, majd a leves nagyjából harmadát összeturmixolom és úgy öntöm vissza a maradék részéhez. Ha krémesebben szereted a krémlevest, nagyobb adagot turmixolj. Ízlés szerint fűszerezem.

Tálalás után sörélesztőpehellyel szórom meg, ez sűríti, illetve sajtos ízt ad neki.

Működteti a WordPress.com.