Nagyon puha, légies az állaga, önmagában is finom, de lekvárral vagy akár french toasthoz is szuper alap. A lenti összetevőkből nekem egy 20×10 centis formába való kalács lett.
Ezt az alapot használtam a vegán french toast kardamommal és lime-os tejszínhabbal receptnél.
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 ml víz
- 1/2 evőkanál instant (por)élesztő (nagyjából 5 gramm)
- 30 g cukor
- 35 g étolaj
- 310 g liszt
- 1/2 evőkanál só (nagyjából 7 gramm)
A kenéshez:
- egy evőkanál baracklekvár (vagy ugyanennyi juharszirup)
- 2-3 evőkanál növényi tej
- + kevés margarin a forma kikenéséhez
Egy nagyobb tálba 150 ml langyos vizet öntök (ha van maghőmérőd, akkor nagyjából 40 fokosan tökéletes, ha nincs, akkor az a langyosság jó, amikor ha beledugod az ujjad, érzed, hogy meleg, de nem akarod kihúzni, mert túl forró), szórok bele fél evőkanál (nagyjából 5 gramm) porélesztőt, majd adok hozzá 30 gramm cukrot. Jól elkeverem és 3-4 percre félreteszem.

Ezután adok hozzá 35 gramm étolajat, újra elkeverem, majd szórok hozzá 310 gramm lisztet és fél evőkanál (nagyjából 7 grammnyi) sót. Egy fakanállal addig keverem, amíg el nem kezd összeállni, ezután a pultra kiöntve 5-6 percen át kézzel gyúrom. Hiába tűnik először ragadósnak, ne ess kísértésbe és ne adj hozzá több lisztet. Egy sima felületű, kissé rugalmas tésztát kell kapnunk.
Ha közben mással is foglalkozom, én sokszor a tésztát eleve a robotgépem táljában állítom össze, majd a gép dagasztófejével dagasztom 5-6 percig. Ugyanaz a végeredmény.
A tálból minden maradékot eltüntetek (hozzágyúrom a tésztához), majd ezután kikenem kevés olajjal, beleteszem a gombóccá formázott tésztát és frissentartó fóliával lezárva meleg helyen 1,5 órán át kelesztem.

Ha letelt a 90 perc, kicsit kinyomkodom a tésztából a levegőt, három egyenlő részre osztom. A darabokat 30 centi hosszúra sodrom, az egyik végüket összecsippentem, összefonom őket, a másik végén szintén összefogom a három csíkot egybe, majd mindkét oldalon kicsit visszahajtom őket a kalács alá és egy margarinnal kikent 20×10 centiméteres fém kenyérformába teszem.
Újabb másfél órán át kelesztem a tésztát a formában. A sütőt előmelegítem 180 fokra, egy evőkanál baracklekvárt (vagy ugyanennyi juharszirupot) egy kis tálban elkeverek 2-3 evőkanál növényi tejjel, majd megkenem vele a kalács tetejét – óvatosan, ne áztassuk el a tésztát.
Alsó-felső sütésen 35-36 percig sütöm a kalácsot úgy, hogy félidőnél elforgatom a sütőben, hogy mindenhol egyformán süljön meg.
Szeletelés előtt hagyjuk hűlni picit.

Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!
Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.
