Felkerült az utolsó szekrény is – teljes lett a konyhám!

Ikea konyha inspiráció.

Három és fél év kellett hozzá, de most már szinte olyan, mint amilyennek megálmodtam.

2020 végén költöztem be a lakásomba, amiben akkor egy a mostaninál sokkal rövidebb munkalap, néhány konyha alsószekrény, illetve két kisebb felfúrt szekrény fogadott. (A kettőből egy maradt mostanra, a nyitóképen bal fent látható!)

A kiinduló állapotról feltöltöttem egy fotót ide.

Nyitott polcokat mindenképpen szerettem volna a konyhába, hogy a szép és/vagy minden nap használt konyhai eszközök kéznél legyenek, ezért három sötétebb fa polcot még a költözés előtt felfúrtunk. Ezeknek a színe jobban hasonlít az előző munkalaphoz, de szerintem a jelenlegihez is passzol.

Ikea konyha inspiráció.

A beköltözés után egy évvel egy barátom segítségével aztán felkerült két új konyhaszekrény a falra (a korábbi kettőből egy pedig csak fentebb került), így már bőven volt elég tárolóhelyem. Ezeket a szekrényeket L alakban rendeztük el, a hiányzó, jobb felső részen egy ablak volt (és van jelenleg is), de egészen idén január elejéig nem tudtam, hogy az elé egyáltalán fel tudunk-e fúrni szekrényt, bírni fogja-e a fal. Az ablak nem néz sehova, tűzfalon van és a szomszéd telekre időközben felhúztak egy hatemeletes lakóházat, így fény nem jön be rajta, ha kinéztem, csak a szigetelést láttam.

Ikea konyha inspiráció.

2023 januárjában bővült a konyha alsó része is: a sütő és a hűtő arrébb került 60 centiméterrel, a sütő helyére pedig bekerült egy mosogatógép. Régi vágyam volt, teljesen más vele az élet, nem kell azon aggódnom, hogy ha egy összetettebb süteményt készítek, mennyi idő lesz elmosogatni majd az ahhoz szükséges eszközöket.

Mivel a főzőlap helye változott, ezért új munkalap is kellett: egy világosabb színű vastagabbat választottam – utóbbi azért volt fontos, mert 190 centiméter vagyok és minden plusz centiméter a munkalap magasságánál könnyebbség, nem kell görnyedten szeletelnem, aprítanom, kevernem, és így tovább. A mosogatót is lecseréltem: egy gránit került be a korábbi kör alakú króm helyére.

Idén januárban aztán kiderült, hogy az ablak elé teljesen egyszerűen fel tudunk fúrni egy újabb szekrényt, így beszereztem az elemeket hozzá, amiket hó végén fel is fúrtunk ugyanazzal az asztalossal, aki tavaly a munkalapcserét, a mosogatógép beüzemelését és az ehhez kapcsolódó munkákat végezte nálam. Ez lett a legnagyobb tárolófelület: 80×80-as elem került fel, két polccal három részre osztva.

A mosógép is a nappali-konyhában van, a mellette lévő konyhaelemen annyit változtattam, hogy a kinyitható, három részre osztott polcos szekrényt három fiókra cseréltem, hogy a hátsó részükbe is könnyen pakolhassak, ne kelljen mindent kipakolni, ha hátulról van szükségem valamire sütéshez vagy főzéshez.

A hosszabb konyhapulton most már könnyen elférek, hiába van rajta egy viszonylag nagy robotgép, illetve egy air fryer is. Sokáig mellettük volt a vízforralóm is (ami hőfokszabályzós, így a kelt tésztákhoz szükséges 40 fokos vizet könnyen elő tudom állítani), de nemrég áttettem az L alakú konyhapult másik szárnyára, ahol jobban szem előtt van és jobban ki is emelkedik a többi tárgy közül. Azon az oldalon van egy IKEA-s irattároló is, amit én a vágódeszkák, a sodrófa, illetve a mérlegem tárolására használok.

És hogy mik készülnek a konyhámban? Csupa vegán étel, például:

Ha bármi kérdésed van a konyhával kapcsolatban, írj nekem emailt (amit itt, a blogos bemutatkozásomban találsz) vagy Instagram-üzenetet, mindenképpen válaszolok.

Működteti a WordPress.com.