A karácsony egy süteményben. Ízre teljesen olyan, mint egy mézeskalács, mégis „kenyérformában” van, így szeletelve fogyasztható. A melaszt mint összetevőt sajnos nem lehet megúszni, de kétezer forint alatt van egy közel félkilós változat – ha marad belőle, ezeknél a recepteknél felhasználhatod. A lenti adagot én egy 20×10 centis formában sütöttem meg.
Ha mást is sütnél, itt megtalálod az összes vegán karácsonyi receptem.

Hozzávalók
A tésztához:
- 2 evőkanál őrölt lenmag 4 evőkanál vízzel elkeverve – ez lesz a vegán tojáshelyettesítőnk, egészen pontosan két tojást váltunk ki velük
- 240 g liszt
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál őrölt gyömbér
- 2 kiskanál őrölt fahéj
- fél kiskanál őrölt szerecsendió
- egy kis csipetnyi bors
- 1/2 kiskanál só
- 120 g nádcukor
- 190 g melasz (én nádcukormelaszt használtam)
- 1 kiskanál vaníliaaroma
- 105 g étolaj
- 240 ml forrásban lévő víz
A mázhoz:
- 240 g porcukor és
- vagy 1,5 kiskanál narancsaroma 4-5 evőkanál vízzel vagy 1 kiskanál reszelt narancshéj 3-4 evőkanál frissen facsart narancslével
Egy kis tálban elkeverek két evőkanál őrölt lenmagot kétszeres, tehát négy evőkanál vízzel – ezzel helyettesítjük a két tojást a receptben. Félreteszem öt percre, hogy zselésedjen kicsit.

Egy közepes tálba 240 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá egy kiskanál szódabikarbónát, egy evőkanál őrölt gyömbért, két kiskanál őrölt fahéjat, fél kiskanál őrölt szerecsendiót, egy csipet borsot, illetve fél kiskanál sót.
Egy nagyobb tálba 120 gramm nádcukrot öntök, adok hozzá 190 gramm melaszt (óvatosan, ragad!), 1 kiskanál vaníliaaromát, 105 gramm étolajat, illetve a tojást kiváltó lenmagos folyadékot. Hozzáöntöm a lisztes tál tartalmát, majd spatulával egyneműre keverem. Adok hozzá 240 ml forró vizet, majd újra elkeverem.
Sütőpapírral kibélelt kenyérformába öntöm a tésztát és 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel egy órán keresztül (vagy tűpróbáig) sütöm. Ha kész, sütirácson hűtöm.

Következzen a máz. Egy kisebb tálban elkeverek 240 gramm porcukrot, illetve:
- vagy 1,5 kiskanál narancsaromát 4-5 evőkanál vízzel (én most így készítettem),
- vagy 1 kiskanál reszelt narancshéjat 3-4 evőkanál frissen facsart narancslével.
A sűrű mázat elkenem a mézeskalács sütemény tetején és hagyom megdermedni.
Ha bejön ez az ízvilág, ajánlom a másnap is puha vegán mézeskalács receptet.
Mivel ez a másnap is puha mézeskalács sütemény recept vegán, ezért
- tejmentes
- tojásmentes
- mézmentes
- laktózmentes.
