Vegán és gluténmentes zabos-banános muffin

Gyorsan megvan, ráadásul nemcsak tojás-, tej-, laktóz, de gluténmentes is. A lenti mennyiségből hat muffin lesz, lehet osztani-szorozni, ha valaki kevesebbet vagy többet szeretne sütni.

Hozzávalók

  • 105 g (gluténmentes) zabpehely
  • 10 g vaníliás vegán fehérjepor (Ha van otthon több/marad, próbáld ki a vegán kávés banánkenyeret is, a legjobb banánkenyér, amit próbáltam!)
  • 1/2 evőkanál gluténmentes sütőpor
  • 20 gramm darált mandula (vagy dió)
  • 1/4 kiskanál őrölt fahéj
  • 20 g olvasztott kókuszzsír
  • 1,5 közepes banán
  • 120 ml (hozzáadott cukortól mentes) növényi tej

A zabpehelyből 60 grammot aprítóban daráljunk le (nagyjából egy perc alatt meg is van), öntsük egy tálba, adjuk hozzá a maradék 45 gramm zabpelyhet, 10 gramm vaníliás vegán fehérjeport (ha nincs otthon, liszttel helyettesíthető, de akkor nem lesz gluténmentes, illetve a vaníliát is pótolni kell, ha cél a vaníliás íz), fél evőkanál sütőport, 20 gramm darált mandulát (vagy diót) és egy negyed kiskanál őrölt fahéjat.

Tipp: ha nem 12 muffint sütünk egy tizenkettes formában, akkor tegyük egymástól távol a muffinokat, így szabadon áramlik közöttük a levegő és nagyobbra nőnek.

Egy nyeles lábasban megolvasztok 20 gramm kókuszzsírt – amint megolvadt, húzzuk le a tűzről, az nem jó, ha túl forró. Adok hozzá 1,5 közepes banánt, aztán krumplinyomóval (vagy ha nincs, villával) pürésítem. Közben adok hozzá 120 ml növényi tejet, és egyneműre keverem. Nagyjából olyan állaga lesz, mint egy krumplipürének.

A lábas tartalmát hozzáöntöm a zabos tálhoz, elkeverem, majd a tésztát muffinformákba töltöm. 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 30 percig (vagy tűpróbáig) sütöm. A muffinokat le is lehet fagyasztani, fogyasztás előtti este vegyük ki a hűtőből és reggelre tökéletesek lesznek.

Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!

Mivel ez a recept vegán, ezért

  • tej nélkül,
  • tojás nélkül,
  • laktóz nélkül

készült.