Pár perc alatt kész és nagyjából elronthatatlan szósz, amit aztán ezer módon használhatunk. A lenti adagot én egy 16 centis formában készült sajttortához készítettem el, azt bőven befedte.
Hozzávalók
- 100 g barna/nádcukor
- 2 evőkanál (nagyjából 30 ml) növényi tej
- 60 g margarin
- 1/2 kiskanál vaníliaaroma
- + opcionálisan só (e nélkül csak simán karamella lesz)
100 gramm barna vagy nádcukrot, két evőkanál növényi tejet, illetve 60 gramm margarint egy kisebb lábasban közepes-magas lángon megolvasztok, folyamatosan keverem, majd nagyjából öt perc után, amikor már bőven buborékos, lehúzom a tűzről, adok hozzá fél kiskanál vaníliaaromát. Ha sós-karamellás szószt szeretnénk, akkor fél kiskanál sót is adjunk hozzá, keverjük el, majd hagyjuk picit hűlni.
Használhatjuk tortákhoz, gyümölcsös morzsasütihez, sőt egy őszi-téli kávéhoz is passzol. Én egy vegán sütés nélküli sós karamelles sajttortához , illetve vegán brownie-hoz készítettem el pluszban.
Ez a karamellöntet vegán, tehát
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.