Vegán répás muffin

Elképesztően omlós, tökéletes az állaga. A lenti recept 6 darabhoz elég, nyugodtan lehet osztani-szorozni, ha valaki kevesebbet, többet sütne.

Ha szereted a muffint, pár ajánlat a blogról:

Hozzávalók

Száraz hozzávalók:

  • 190 gramm liszt
  • 120 gramm cukor
  • 1,5 kiskanál sütőpor
  • 1/4 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kiskanál őrölt szerecsendió
  • 1/4 kiskanál őrölt gyömbér
  • 1 csipet só

Nedves hozzávalók:

  • 125 gramm reszelt répa (a kisebb lyukon kell reszelni)
  • 125 ml növényi tej
  • 60 gramm étolaj
  • 40 gramm apróra vágott mandula vagy dió
  • 1/2 evőkanál almaecet (fontos hozzávaló, ettől lesz „szaftos”)
  • 1/2 kiskanál vaníliaaroma

A morzsához:

  • 30 gramm liszt
  • 15 gramm cukor
  • 15 gramm olvasztott és picit hűlt margarin
  • egy csipet őrölt fahéj

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, egy muffintálcába tegyünk 6 kosarat. Én távol szoktam őket rakni egymástól, akkor jobban kering a meleg levegő és magasabbra nőnek a muffinok.

A száraz hozzávalókat egy tálba öntöm és csomómentesre keverem. Egy másik tálban összekeverem a nedves hozzátevőket, majd az előbbi tálhoz adom őket. Újra csomómentesre keverem, majd a muffinkosárba kanalazom a tésztát.

Vegán répás muffin

A morzsa összetevőit egy tálban elkeverem, amíg nem lesz porhanyós. Megszórom vele a muffinokat, és a 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 percig (vagy tűpróbáig) sütőm őket alsó-felső sütéssel. A sütőből kivéve 15 percig hagyom őket hűlni. Én egy kis vegán fehércsokit is daraboltam a muffin tetejére sütés előtt, isteni lett vele úgy.

Légmentesen zárható dobozban 3, hűtőben 5 napig is eláll.

Mivel ez a répás muffin vegán, ezért:

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes.