Elképesztően omlós, tökéletes az állaga. A lenti recept 6 darabhoz elég, nyugodtan lehet osztani-szorozni, ha valaki kevesebbet, többet sütne.
Ha szereted a muffint, pár ajánlat a blogról:
- Vegán mákos-citromos muffin
- Vegán kávés-csokis muffin
- Vegán vörös bársony, azaz red velvet muffin
- Vegán Fekete-erdő muffin
Hozzávalók
Száraz hozzávalók:
- 190 gramm liszt
- 120 gramm cukor
- 1,5 kiskanál sütőpor
- 1/4 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1/2 kiskanál őrölt szerecsendió
- 1/4 kiskanál őrölt gyömbér
- 1 csipet só
Nedves hozzávalók:
- 125 gramm reszelt répa (a kisebb lyukon kell reszelni)
- 125 ml növényi tej
- 60 gramm étolaj
- 40 gramm apróra vágott mandula vagy dió
- 1/2 evőkanál almaecet (fontos hozzávaló, ettől lesz „szaftos”)
- 1/2 kiskanál vaníliaaroma
A morzsához:
- 30 gramm liszt
- 15 gramm cukor
- 15 gramm olvasztott és picit hűlt margarin
- egy csipet őrölt fahéj
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, egy muffintálcába tegyünk 6 kosarat. Én távol szoktam őket rakni egymástól, akkor jobban kering a meleg levegő és magasabbra nőnek a muffinok.
A száraz hozzávalókat egy tálba öntöm és csomómentesre keverem. Egy másik tálban összekeverem a nedves hozzátevőket, majd az előbbi tálhoz adom őket. Újra csomómentesre keverem, majd a muffinkosárba kanalazom a tésztát.

A morzsa összetevőit egy tálban elkeverem, amíg nem lesz porhanyós. Megszórom vele a muffinokat, és a 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 percig (vagy tűpróbáig) sütőm őket alsó-felső sütéssel. A sütőből kivéve 15 percig hagyom őket hűlni. Én egy kis vegán fehércsokit is daraboltam a muffin tetejére sütés előtt, isteni lett vele úgy.
Légmentesen zárható dobozban 3, hűtőben 5 napig is eláll.
Mivel ez a répás muffin vegán, ezért:
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.
