Vegán sajttorta – meglepő hozzávalótól lesz igazán krémes

Vegán sajttorta.

Rákészülős sütemény: a kesudiót beáztatom egyik este, másnap elkészítem a sajttortát, amit hűtőben pihentetek egy éjszakán át. Cserébe viszont megéri várni: az eredmény elképesztően krémes, ízre és állagra sincs sok különbség a hagyományos változathoz képest.

A lenti adag nekem egy 20 centiméter átmérőjű tortaformában készült el szépre.

Hozzávalók

A kekszes alaphoz:

  • 165 g vegán keksz (én a Gullón hozzáadott cukortól mentes teakekszét használtam)
  • 110 g (olvasztott) margarin
  • 40 g kristálycukor

A krémhez:

  • 240 g natúr kesudió (előző este be kell áztatni)
  • 1 doboz konzerv csicseriborsó
  • 2 evőkanál tahini (ettől, illetve a csicseritől extra krémes lesz)
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • 2 citrom reszelt héja és leve
  • 85 g juharszirup
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 doboz konzerv kókusztej (ne a light, zsírszegény változatot válaszd és egy éjszakát töltsön előtte hűtőben, hogy sűrű legyen)
  • 2 evőkanál keményítő
  • 1 kiskanál őrölt kardamom (elhagyható)

165 gramm vegán kekszet 110 gramm olvasztott margarinnal, illetve 40 gramm kristálycukorral egyneműre keverek, majd egy sütőpapírral minden irányban kibélelt, 20 centiméter átmérőjű tortaforma aljára nyomkodom. Én úgy szoktam, hogy a széleinél picit magasabbra hagyom, látszik is a fotókon, hogy ott magasabb a kekszréteg. Egy teljesen lapos aljú pohárral simíthatunk a kekszrétegen.

Vegán sajttorta.

180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 10 percig sütöm. Ha kész, hagyom kihűlni.

Az előző este beáztatott natúr kesudiót egy tálba öntöm (csak a kesut, a vizet nem), adok hozzá egy konzerv leszűrt csicseriborsót. (A konzervben lévő vizet nehogy kiöntsd, számos módon felhasználhatod, ezt hívják ugyanis aquafabának. Én használom a vegán foszlós diós csigámban, a vegán császármorzsámban, illetve a vegán brownie receptemben is.)

Kerül még a tálba két evőkanál tahini (ettől nagyon krémes lesz – ha nincs itthon, használhatsz kesu- vagy mandulavajat), egy kiskanál vaníliaaroma, két közepes citrom reszelt héja és leve, 85 gramm juharszirup, egy doboz konzerv kókusztej, 2 evőkanál keményítő, illetve egy kiskanál őrölt kardamom.

Elkeverem, majd két részletben egy nagy teljesítményű turmixgépben krémesre turmixolom. Ezután a kihűlt kekszes rétegre öntöm, 160 fokra előmelegített sütőben 45-47 percig sütöm alsó-felső sütéssel.

Vegán sajttorta.

Hagyom picit hűlni, majd jó pár órára (általában egy éjszakára) hűtőbe teszem – a hűtős pihentetés után tökéletes állagúra keményedik vissza. Nekem többször maradt már nemcsak másnapra, de harmadnapra is belőle – idővel egyre jobb lesz ez a sajttorta.

Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!

Mivel ez a recept vegán, ezért

  • tej nélkül,
  • tojás nélkül,
  • laktóz nélkül

készült.