Csak a kelesztés miatt tart kicsit hosszabb ideig elkészíteni, a recept maga nagyon egyszerű és elronthatatlan. Ugyanazt a tésztát használtam, mint a vegán fonott húsvéti kalács, illetve a vegán aranygaluska receptekben. A lenti adag nekem két tízcentis szufléformához lett elég.
Hozzávalók
A tésztához:
- 75 ml víz
- 1 kiskanál instant (por)élesztő
- 15 g cukor
- 18 g étolaj
- 155 g liszt
- 1 kiskanál só
A töltelékhez:
- a kedvenc lekvárod – csak arra figyelj, hogy ne legyen benne zselatin, az nem vegán
Továbbá:
- kevés margarin a kevéshez
- kevés porcukor a szóráshoz
Egy közepes tálba 75 ml langyos (nagyjából 40 fokos) vizet öntök, adok hozzá 1 kiskanál instant (por)élesztőt, illetve 15 gramm cukrot. Elkeverem és pár percig hagyom felfutni.

A robotgépem táljába 155 gramm lisztet öntök, adok hozzá egy kiskanál sót, majd a felfutott élesztős folyadékhoz öntök 18 gramm étolajat, és utána azt is. Alacsony fokozaton pár perc alatt egynemű tésztává dagasztom. (Ha nincs robotgéped vagy ennyiért nem kapcsolnád be, kézzel gyúrva is teljesen jól működik.)
Ha ragadós, ne ess pánikba, ne adj hozzá még lisztet – egy rugalmas, sima felületű tésztát kell kapnunk.
Olajjal kikent tálban másfél órán át kelesztem.

Ha letelt a 90 perc, két részre vágom, majd a feleket még további 5-5 darabba. Ezeket kis golyóvá formázom, a szufléformákat kikenem margarinnal, majd a gombócokat beléjük teszem, mindkettőbe ötöt. Újabb 40 percig hagyom kelni.
Egy sütőpapírból 5-6 centi átmérőjű kört vágok. Ha megkelt a tészta, a tetejére teszem, majd körbeszórom porcukorral. Megismétlem a másodikkal is.
A közepébe (habzsák segítségével) lekvárt adagolok, majd 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 20 percig sütöm.
Ha kész, kicsit hagyom hűlni és már fogyasztható is – a legjobb aznap..

Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.
