Vegán csokis puszedli – puha és másnap is finom

Vegán csokis puszedli.

Nincs karácsonyibb a puszedli illatánál: a kardamom, a fahéj és a szerecsendió hármasa miatt nehéz leállni ezzel a sütivel. A vegán csokimáz pedig csak hab a tortán.

Ha mást is sütnél, itt megtalálod az összes vegán karácsonyi receptem.

Vegán karácsonyi receptek tej és tojás nélkül.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 125 g liszt
  • 50 g cukor
  • 50 ml növényi tejszín
  • 1 evőkanál kakaópor
  • fél evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (Vagy helyette őrölt fahéj, kardamom, szerecsendió, ha az van otthon.)
  • 1/4 csomag sütőpor
  • 1/2 evőkanál rumaroma
  • 2-3 evőkanál növényi tej + kevés a kenéshez

A csokimázhoz:

  • 60 g porcukor
  • 1,5 evőkanál kakaópor
  • 1/2 kiskanál vaníliaaroma
  • 1-2 evőkanál növényi tej

A növényi tejet leszámítva az összes hozzávalót egy tálba öntöm és elkezdem egy masszává gyúrni. Evőkanalanként hozzáadom a növényi tejet, mindig csak egyet és összedolgozom – lehet, hogy nincs is szükség mind a három evőkanálnyira. 

Lisztezett felületen egy centi vastagságúra nyújtom a tésztát – sütés közben a sütőpor miatt eléggé megnő, szóval nem kell aggódni, hogy lapos marad. Én ezt a sütikiszúrót használtam, a szettből a legkisebbet.

A szíveket (nekem nagyjából 12 darab, egy kisebb tepsinyi lett) sütőpapírra teszem, majd előmelegítem a sütőt 180 fokra. Amikor eléri a hőfokot, a puszedlik tetejét megkenem kevés növényi tejjel – az nem baj, ha a sütőpapírra is jut pici és „ázik” a tészta, szépen felveszik majd sütés közben a nedvességet a puszedlik. Alsó-felső sütéssel tíz percig sütöm őket – nem szabad tovább, mert kiszáradnak. Hiába tűnik úgy a sütés végén, hogy nem sültek át, nedvesek, a hűlési idő alatt szépen megkeményednek.

A puszedliket rácson hűtöm, közben egy kisebb tálban összekeverem a vegán csokimáz összetevőit, majd a puszedliket beleforgatom – lehet csak az egyik, de akár mindkét oldalukat. Kevés kakaóport szitálok rájuk — ez elhagyható.

Nem sokkal később fogyasztható, de nekem van, hogy hűtőben tárolva másnap sokkal jobban ízlik.

Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!

Mivel ez a recept vegán, ezért

  • tej nélkül,
  • tojás nélkül,
  • laktóz nélkül

készült.