Pár összetevős, nagyjából elronthatatlan recept – ráadásul egy kürtőskalács készítő formával a macerás részeket is megspórolhatod. A lenti adagból 4 kalács lesz. A recept végén megosztok pár tanulságos lépést, érdemes azokat is elolvasni, hogy (velem ellentétben) ne kövesd el azokat.
Ha mást is sütnél, itt megtalálod az összes vegán karácsonyi receptem.

Hozzávalók
A tésztához:
- 195 ml langyos növényi tej
- 20 g friss élesztő
- 50 g (nád)cukor
- 20 g olvasztott, majd szobahőmérsékletűre hűlt kókuszzsír
- 1 csipet só
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 355 g liszt
A szóráshoz:
- 45-50 g olvasztott margarin
- cukor
- ízlés szerint: fahéj, kakaó, kókusz, vaníliás cukor
Egy kis lábasban langyosra melegítek 195 milliliter növényi tejet – én maghőmérővel szoktam nézni, akkor a legjobb, ha 40 fokos a tej. Ezután egy tálba öntöm (én a robotgépem nagyobb tálját használom, abban dagasztom majd a tésztát), morzsolok hozzá 20 gramm friss élesztőt és adok hozzá 50 gramm (nád)cukrot. Tíz percre félreteszem, hogy felfusson az élesztő.

A tejes lábasban megolvasztok 20 gramm kókuszzsírt, majd hagyom kihűlni – nagyjából tíz perc alatt ez meg is történik. Ha kihűlt, hozzáöntöm az élesztős folyadékhoz, majd adok még hozzá egy csipet sót, 1 evőkanál vaníliás cukrot és 355 gramm lisztet. Tíz percen át dagasztom – egy nem folyós, elég masszív tésztát kell kapnunk. Egy órán át kelesztem – fontos, hogy ne száradjon ki a tészta. Én a robotgép táljához kapott műanyag tetőt használom, hogy légmentes legyen a tészta, de használhatsz nedves tiszta konyharuhát is. A kelesztés végén egy levegős, kicsit ragadós tésztát kell kapni.
Egy (külön ilyen célra használt) szilikonos lapot megszórok liszttel és téglalap alakúra nyújtom rajta a tésztát, amit aztán 2-3 centiméteres csíkokra vágok hosszában.
A sütéshez kürtőskalács formát használtam, méghozzá Dani barátom webshopjából ezt a típust. Nagyon könnyű használni, kézre áll, ráadásul minden darabja mosható mosogatógépben.
A forma fém részét megkentem olvasztott margarinnal, majd elkezdtem rá feltekerni a csíkokat úgy, hogy az egyik kezemmel forgatom a rudat, a másik kezemmel pedig picit húzva, a csíkokat megnyújtva tekerem. Amikor „elfogy” egy csík, folytatom egy másikkal, de az fontos, hogy a találkozásuknál jól dolgozzuk őket egybe. Közben előmelegítettem a sütőt 220 fokra, a feltekert tésztát megkentem olvasztott margarinnal, majd alsó felső sütésen sütöttem 12-13 percig úgy, hogy sütés közben kétszer fordítottam a rudakon (természetesen sütőkesztyűvel, mert a szilikon rész is forró!) egy-egy harmadot. Nagyon sokáig ne hagyjuk nyitva a sütőt, mert nemcsak a hő, a gőz is távozik és ront a sütési eredményen.

A sütés végén kivettem az egész szettet, levettem (továbbra is kesztyűvel!) a szilikon zárórészeket a fémről (szerencsére van rajtuk egy fogó, így könnyen lehúzhatóak), majd a kürtőskalácsokat lehúztam a rúdról. Nem kell aggódni, ha először nem adják magukat, erőteljesen megnyomva hamar lejönnek. Újra megkenem őket olvasztott margarinnal, majd beleforgatom abba, amilyen ízbe (kakaó, kókusz, fahéj, vaníliás cukor, stb.) szeretném. Kicsit hűlve fogyasztható is.
Hibák, amiket elkövettem:
- A tészta hosszabbik fele is túl rövid volt – emiatt nem ért végig egy rudat egy csík tészta, pedig úgy sokkal szebb lett volna.
- A sütés előtt tettem rájuk a szórást – emiatt nagyjából ráégtek. Hiába írta az eredeti recept így, a második adagot már utólag tettem rá a kész tésztára.
- Nem dolgoztam el teljesen a csíkokat találkozásnál – emiatt sütés közben elváltak egymástól.
- Nem töltötte ki a negyedik rudat a tésztacsík – emiatt a vége ledobta magát a fémről nem tudta a szilikon megtartani.
- Nem tettem alá tepsit – hiába passzol a rácsra ez a szerkezet, forgatás közben azért veti le magáról az olvasztott margarint (és nekem első közben a kókuszt és a fahéjat is), egy sütőpapíros tepsi felfogja.
- Nem cukroztam meg a kókuszt – így az kevésbé édes lett. A tészta nem elég édes önmagában (ami szerintem nem baj), így csak simán a kókuszreszelékkel nem volt 10/10.
Mivel ez a kürtőskalács recept vegán, ezért
- tejmentes,
- tojásmentes,
- laktózmentes.
