Lehetetlen megkülönböztetni az „eredeti” verziótól, ráadásul idővel csak még finomabb lesz, simán ehető másnap, de akár két nap múlva is.
Ha marad az aquafabából, itt megnézheted, mihez tudod felhasználni: vegán receptek aquafabával.
Frissítés: 2024 szeptemberében egyéves lett a blog, egy külön posztban összegyűjtöttem a legnépszerűbb vegán recepteket a blogról – ez is bekerült a listába.
Hozzávalók
- 120 ml aquafaba, ami a csicseriborsó konzerv leve
- 280 g (nád)cukor
- 1 evőkanál kávé
- 190 g vegán étcsoki
- 115 g margarin
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 1 kiskanál só
- 180 g liszt
- 7 evőkanál kakaópor
(Illetve készíthetsz hozzá egy pár hozzávalós vegán sós karamellszószt is, remekül passzol a tetejére.)
Egy 23×23 centis tepsit kibélelek dupla sütőpapírral úgy, hogy a szélein azért bőven lógjon le a papírból – így könnyebb lesz majd kiemelni a brownie-t a helyéről.
Tipp: Ha a sütőpapírt összegyűröd, akkor könnyebben formázható, így jobban belefekszik majd a tepsibe, nem áll el.
Robotgéppel (vagy kézi mixerrel) magas fokozaton habosra verek 120 ml aquafabát (ez a konzerv vagy üveges csicseriborsónak a leve) 280 gramm (nád)cukorral. 3-4 perc alatt megvan – akkor jó, ha már kemény és picit fényes. Közben lefőzök egy erős kávét, illetve gőz felett megolvasztok 190 gramm apróra vágott vegán étcsokit 115 gramm margarinnal.

A habhoz adok egy evőkanálnyit a kávéból, illetve még egy evőkanál vaníliaaromát és egy kiskanál sót. Egy műanyag spatulával elkeverem – árt a brownie-nak, ha túl sokáig keverjük, elég csak épphogy összeforgatni az összetevőket. Hozzáadom az olvasztott csokis margarint és újból elkeverem – most sem kell túl sokáig.
180 gramm lisztet és hét evőkanál kakaót egy tálba szitálok, majd a kávés-csokis habhoz adom és újra elkeverem – amint nincsenek benne lisztcsomók, elég is a mixelés. A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, a konyhapulthoz ütögetem, hogy elterüljön, majd 180 fokon 30-32 percig (vagy tűpróbáig) sütöm alsó-felső sütéssel.

Ha elkészült, a papír széleinek segítségével kiveszem a tepsiből a brownie-t, majd hűtőrácson pihentetem. Hűtőben pár óra alatt vagy a rácson tárolva másnapra tökéletesen összeáll, de akár aznap is fogyasztható, csak akkor még krémesebb, folyósabb.
Ha megnéznéd a süteményt videón is, ebben az Instagram-posztomban megnézheted.
Mivel ez a brownie vegán, ezért
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.
