Vegán brownie – jobb, mint az „igazi”

vegán brownie

Lehetetlen megkülönböztetni az „eredeti” verziótól, ráadásul idővel csak még finomabb lesz, simán ehető másnap, de akár két nap múlva is.

Ha marad az aquafabából, itt megnézheted, mihez tudod felhasználni: vegán receptek aquafabával.

Frissítés: 2024 szeptemberében egyéves lett a blog, egy külön posztban összegyűjtöttem a legnépszerűbb vegán recepteket a blogról – ez is bekerült a listába.

Hozzávalók

  • 120 ml aquafaba, ami a csicseriborsó konzerv leve
  • 280 g (nád)cukor
  • 1 evőkanál kávé
  • 190 g vegán étcsoki
  • 115 g margarin
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • 1 kiskanál só
  • 180 g liszt
  • 7 evőkanál kakaópor

(Illetve készíthetsz hozzá egy pár hozzávalós vegán sós karamellszószt is, remekül passzol a tetejére.)

Egy 23×23 centis tepsit kibélelek dupla sütőpapírral úgy, hogy a szélein azért bőven lógjon le a papírból – így könnyebb lesz majd kiemelni a brownie-t a helyéről.

Tipp: Ha a sütőpapírt összegyűröd, akkor könnyebben formázható, így jobban belefekszik majd a tepsibe, nem áll el.

Robotgéppel (vagy kézi mixerrel) magas fokozaton habosra verek 120 ml aquafabát (ez a konzerv vagy üveges csicseriborsónak a leve) 280 gramm (nád)cukorral. 3-4 perc alatt megvan – akkor jó, ha már kemény és picit fényes. Közben lefőzök egy erős kávét, illetve gőz felett megolvasztok 190 gramm apróra vágott vegán étcsokit 115 gramm margarinnal.

Vegán brownie tepsiben.

A habhoz adok egy evőkanálnyit a kávéból, illetve még egy evőkanál vaníliaaromát és egy kiskanál sót. Egy műanyag spatulával elkeverem – árt a brownie-nak, ha túl sokáig keverjük, elég csak épphogy összeforgatni az összetevőket. Hozzáadom az olvasztott csokis margarint és újból elkeverem – most sem kell túl sokáig.

180 gramm lisztet és hét evőkanál kakaót egy tálba szitálok, majd a kávés-csokis habhoz adom és újra elkeverem – amint nincsenek benne lisztcsomók, elég is a mixelés. A tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, a konyhapulthoz ütögetem, hogy elterüljön, majd 180 fokon 30-32 percig (vagy tűpróbáig) sütöm alsó-felső sütéssel.

Vegán brownie tepsiben.

Ha elkészült, a papír széleinek segítségével kiveszem a tepsiből a brownie-t, majd hűtőrácson pihentetem. Hűtőben pár óra alatt vagy a rácson tárolva másnapra tökéletesen összeáll, de akár aznap is fogyasztható, csak akkor még krémesebb, folyósabb.

Ha megnéznéd a süteményt videón is, ebben az Instagram-posztomban megnézheted.

Mivel ez a brownie vegán, ezért

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes.