Vegán mákos bejgli — tej és tojás nélkül

Vagy az arányokat elnézve inkább bejglis mák.

Ha sütnél mást is: íme még több vegán karácsonyi recept.

Hozzávalók

A töltelékhez:

  • 120
  • 150 g darált mák
  • 35 g mazsola
  • 2 kiskanál szilárd kókuszzsír (vagy margarin)
  • 2 evőkanál konzerv (!) kókusztej
  • 70 g cukor
  • 1/2 kiskanál fahéj
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál őrölt lenmag

A tésztához:

  • 125 g liszt
  • 7 g instant/porélesztő
  • 1 csipet kurkuma
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 60 ml növényi tej
  • 25 g olvasztott kókuszzsír

A kenéshez:

  • 50-70 gramm porcukor
  • + kevés mák

Egy kisebb lábasba 120 milliliter növényi tejet öntök és felforralom. Amikor felforr, 150 gramm darált (!) mákot öntök bele, elkeverem, leveszem a tűzről, teszek rá egy tányért (hogy légmentesen lezárjon) és 15 percig félreteszem.

Egy kisebb tálba forró vizet öntök, és 35 gramm mazsolát teszek bele, hagyom, hogy megpuhuljon.

Ha letelt a negyedóra, két kiskanál kókuszzsírt (vagy ha nincs otthon, margarint) adok a mákos töltelékhez, elkeverem – el fog olvadni benne. Két evőkanál konzerv kókusztejet adok hozzá (felbontás után a maradékot lefagyaszthatod, vagy csinálhatsz belőle vegán epres panna cottát is), majd még 70 gramm cukrot is. Teszek hozzá fél kiskanál fahéjat, 1 kiskanál vaníliaaromát, a mazsolát, egy narancs reszelt héját, illetve egy evőkanál őrölt lenmagot/lenmaglisztet. Jól elkeverem és hűtőbe teszem.

Egy tálba 125 gramm átszitált lisztet, 7 gramm (egy csomag) instant élesztőt, egy nagy csipet kurkumát (nemcsak egészséges, de szép színt is ad a tésztának), egy csipet sót, illetve két evőkanál cukrot adok. Jól elkeverem, majd 60 milliliter szobahőmérsékletű növényi tejet adok hozzá, újra elkeverem. 25 gramm olvasztott, de nem forró kókuszzsírt adok hozzá, és megint elkeverem.

Tipp: ebből az adagból a képen látható vékonyabb tészta lesz, ha te vastagabban szereted, duplázd meg a mennyiségeket.

Tíz percig gyúrom. A gyúrás után tálba teszem, letakarom egy konyharuhával és 1,5-2 órán át kelesztem meleg helyen. 

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen nagyjából fél centi vastag téglalapra nyújtom, ráöntöm a tölteléket, elkenem úgy, hogy minden oldalon üresen hagyok két centit. A rövidebb oldalától kezdve feltekerem a tésztát, a tetejét megszurkálom pár helyen villával (arra figyelj, hogy a bejgli aljáig szúrj le, hogy a gőz tudjon távozni), majd egy sütőpapírba csavarom úgy, hogy két réteg vegye körbe a tésztát és egy ujjnyi hely legyen a tészta és a papír között. 180 fokos sütőben 30 percig sütöm alsó-felső sütésen.

Ha megsült, kiveszem, leveszem róla a sütőpapírt, és ha egy picit hűlt, akkor 50-70 gramm porcukrot összekeverek egy nagyon kevés vízzel és azzal leöntöm a tésztát, majd kevés mákot szórok rá.

Mivel ez a bejgli recept vegán, ezért

  • tejmentes
  • tojásmentes,
  • laktózmentes.

Működteti a WordPress.com.