Isteni íze és állaga van – ha nem fontos, hogy gluténmentes legyen, megáll sima búzaliszttel is.
Ha mást sütnél, ajánlom a vegán édesburgonyás pogácsa receptet.
Hozzávalók
- 145 g gluténmentes liszt (sima búzaliszttel is működik)
- 1,5 kiskanál sütőpor
- fél kiskanál só
- 2-3 evőkanál sörélesztőpehely (ettől lesz sajtos íze)
- 2 evőkanál (szárított) metélőhagyma
- 2 evőkanál lenmag
- 1 kiskanál őrölt kurkuma (a színe miatt, illetve egészséges is)
- 90 ml + 2 evőkanál növényi tej
- 25 g margarin
- 2 evőkanál olívaolaj
- + opcionálisan mák és szezám a szóráshoz
125 gramm (gluténmentes) lisztet elkeverek 1,5 kiskanál sütőporral, fél kiskanál sóval, 2 evőkanál sörélesztőpehellyel, 2 evőkanál friss vagy szárított metélőhagymával, 2 evőkanál lenmaggal, 1 kiskanál őrült kurkumával, adok hozzá 90 milliliter növényi tejet, illetve 25 gramm margarint, majd egységes tésztává gyúrom.
Lisztezett felületen kinyújtom ujjnyira, pogácsaszaggatóval végigmegyek a tésztán (a maradékokat újra lehet gyúrni, amíg el nem fogynak), majd sütőpapírra teszem őket (ebből az adagból nekem 10-12 pogácsa jön ki).

Egy kisebb tálban összekeverek két evőkanál tejet két evőkanál olívaolajjal és egy evőkanál sörélesztőpehellyel – ezzel megkenem a pogácsák tetejét. Kevés mákos-szezámos keveréket szórok a tetejükre.
180 fokos sütőben 20 percig sütöm alsó-felső sütéssel.
Ha air fryerben készítenéd el, 165 fokra előmelegített sütőben süsd 7 percig.
Mivel ez a pogácsa vegán, ezért
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.
