Vegán gluténmentes „sajtos” pogácsa – air fryerben is elkészíthető

Isteni íze és állaga van – ha nem fontos, hogy gluténmentes legyen, megáll sima búzaliszttel is.

Ha mást sütnél, ajánlom a vegán édesburgonyás pogácsa receptet.

Hozzávalók

  • 145 g gluténmentes liszt (sima búzaliszttel is működik)
  • 1,5 kiskanál sütőpor
  • fél kiskanál só
  • 2-3 evőkanál sörélesztőpehely (ettől lesz sajtos íze)
  • 2 evőkanál (szárított) metélőhagyma
  • 2 evőkanál lenmag
  • 1 kiskanál őrölt kurkuma (a színe miatt, illetve egészséges is)
  • 90 ml + 2 evőkanál növényi tej
  • 25 g margarin
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • + opcionálisan mák és szezám a szóráshoz

125 gramm (gluténmentes) lisztet elkeverek 1,5 kiskanál sütőporral, fél kiskanál sóval, 2 evőkanál sörélesztőpehellyel, 2 evőkanál friss vagy szárított metélőhagymával, 2 evőkanál lenmaggal, 1 kiskanál őrült kurkumával, adok hozzá 90 milliliter növényi tejet, illetve 25 gramm margarint, majd egységes tésztává gyúrom.

Lisztezett felületen kinyújtom ujjnyira, pogácsaszaggatóval végigmegyek a tésztán (a maradékokat újra lehet gyúrni, amíg el nem fogynak), majd sütőpapírra teszem őket (ebből az adagból nekem 10-12 pogácsa jön ki).

Vegán gluténmentes „sajtos” pogácsa

Egy kisebb tálban összekeverek két evőkanál tejet két evőkanál olívaolajjal és egy evőkanál sörélesztőpehellyel – ezzel megkenem a pogácsák tetejét. Kevés mákos-szezámos keveréket szórok a tetejükre.

180 fokos sütőben 20 percig sütöm alsó-felső sütéssel.

Ha air fryerben készítenéd el, 165 fokra előmelegített sütőben süsd 7 percig.

Mivel ez a pogácsa vegán, ezért

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes.