A lenti hozzávalókból 5-6 darab lesz, simán lehet duplázni – esetleg triplázni az adagokat.
Hozzávalók
A tésztához:
- 120 ml növényi tej
- 1 kiskanál almaecet
- 20 gramm almapüré
- 40 ml étolaj
- 1 kiskanál vaníliaaroma
- 1 kiskanál rumaroma
- 60 gramm liszt
- 1 csipet só
- 20 g kakaópor
- 80 g (nád)cukor
- 1/2 kiskanál szódabikarbóna
A krémhez:
- 100 gramm vegán étcsokoládé
- 100 gramm kókusz konzervtej (a konzerv tetején lévő, sűrűbb rész)
A gyümölcsös réteghez:
- 50 g meggy
- 15 ml juharszirup
- 9 ml rumaroma
- 1 kiskanál keményítő
A sütőt előmelegítem 180 fokra és egy muffintálcába 5-6 muffinkosarat teszek.
120 milliliter növényi tejet elkeverek 1 kiskanál almaecettel és tíz percre félreteszem – ez lesz a vegán írónk. Ehhez hozzáadok 20 gramm almapürét, 40 ml étolajat, 1 kiskanál vaníliaaromát és 1 kiskanál rumaromát, majd elkeverem.
Egy másik tálban elkeverek 60 gramm lisztet, 20 gramm kakaóport, 80 gramm (nád)cukrot, fél kiskanál szódabikarbónát és egy csipet sót.
A nedves hozzávalókat a száraz összetevőkre öntöm, elkeverem őket – nem kell nagyon, de azért lisztcsomók se legyenek benne. A kosarakba (nagyjából a háromnegyedéig) öntöm a tésztát (ne ijedj meg, ha folyós!), majd 22-25 percig (tűpróbáig) sütőm őket alsó-felső sütéssel.

Miután betettem a sütőbe a muffinokat, elkészítem a csokihabot. 100 gramm konzerv kókusztejet elkezdek közepes lángon melegíteni és amikor már buborékozik, de még nem forr, lehúzom a tűzről és 100 gramm aprított vegán étcsokit adok hozzá – egyelőre nem keverem el. Öt perc után elkeverem az egészet, majd ha picit hűlt az edény, beteszem a fagyasztóba.
Amíg hűl, elkészítem a meggyes díszítést: 50 gramm meggyet, 15 milliliter (nagyjából egy evőkanál) juharszirupot, 9 ml rumaromát és 1 kiskanál keményítőt közepes lángon egybefőzök, majd hagyom kihűlni. (Be lehet tenni a hűtőbe pici hűlés után, hogy felgyorsítsuk a folyamatot.)
Ha a muffinok elkészültek, hagyom őket kihűlni, majd a csokis krémmel díszítem őket, végül a meggyből is kanalazok rájuk.
