Nagyon szeretem a kardamomot, az ünnepek előtt be is táraztam belőle, most abból szerettem volna picit felhasználni. A tésztája nagyon puha, levegős, igaz, tizenkét órán át kell kelnie a hűtőben. De abszolút megéri várni rá!
A lenti adagból nekem hat darab lett.
Hozzávalók
A tésztához:
- 195 g (+1-2 evőkanál) liszt
- 28 g cukor
- 6 g só
- 105 ml víz
- 8 g friss élesztő
- 80 g margarin
A krémhez:
- 110 gramm szobahőmérsékletű margarin
- 80 gramm kristálycukor
- 1 evőkanál őrölt kardamom
- egy kis csipet só
A kenéshez:
- 3-4 evőkanál tej
- 4-5 evőkanál juharszirup
A szóráshoz:
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 kiskanál őrölt kardamom

Először a tésztát készítem el. Mivel egy fél napot állnia kell a hűtőben, én este állítom össze, másnap reggel így friss kardamomos csigáim lesznek.
A robotgépem táljába 195 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá 28 gramm cukrot, illetve 6 gramm sót, 105 milliliter vizet. A dagasztófejjel 1-2 perc alatt egynemű tésztává keverem, majd hagyom fél órát pihenni.
Ezután 8 gramm friss élesztőt, illetve 80 gramm kockára vágott hideg margarint adok hozzá és körülbelül tíz perc alatt egynemű tésztává dagasztom. Van, hogy felvesz 1-2 evőkanál lisztet, de ennél többet ne adjunk hozzá. Egy puha, picit ragadós tésztát kell kapnunk. Időnként spatulával vagy habkártyával lekaparom a tál oldalára ragadt tésztát, hogy tényleg az egészet dagassza a gép.

A tálat légmentesen lefedem frissentartó fóliával, majd egy éjszakára (de legalább 12 órára) beteszem a hűtőbe.
Ha letelt a kelesztési idő, erősen lisztezett felületen állított téglalap alakúra nyújtom – nagyjából 30×40 centisre.
Egy kis tálban 110 gramm szobahőmérsékletű margarint egy villa segítségével egyneműre keverek 80 gramm kristálycukorral, illetve egy evőkanál őrölt kardamommal és egy kis csipet sóval.
A krémet a kinyújtott tészta közepére öntöm, majd egy spatulával finom, de határozott mozdulatokkal a tészta szélei felé kezdem el teríteni. Óvatosan, el ne szakadjon a tészta!

Ezután a tésztát képzeletben vízszintesen három részre osztom. A felső részt lehajtom a középsőre, az alsót pedig szintén ugyanoda, így lesz egy harmadannyira magas tésztám, de három rétegben.
Egy éles késsel vagy tésztavágóval függőlegesen hat részre osztom a tésztát. Minden darabot alulról a közepe mentén függőlegesen kettévágok úgy, hogy a tetején hagyok egy 1,5-2 centiméteres részt – a végén úgy néz majd ki minden darab, mint egy farmernadrág. A szárait befelé csavarva kicsit nyújtok a tésztán, aminek a végeit összecsípem és a tenyeremben egy csiga alakká formázom.

Sütőpapíros tepsin 40 percig kelesztem őket. A sütőt előmelegítem 190 fokra, majd megkenem a tésztákat 3-4 evőkanál növényi tejjel, és 23-24 percen át sütöm őket alsó-felső sütéssel. (Néha megfolyik az olvadt margarin a tepsiben, emiatt ne aggódj, csak még mielőtt megkeményedik, tedd át sütirácsra a sütiket.)
A sütés után hagyom őket sütirácson hűlni. Közben egy nyeles lábasban 4-5 evőkanál juharszirupot folyóssá melegítek és megkenem vele a kardamomos csigákat. Egy tálkában összekeverek egy evőkanál cukrot egy kiskanál őrölt kardamommal, majd megszórom vele a csigákat.

Frissen fogyasztva a legjobb, de légmentesen tárolva 2-3 napig jól bírja. Mivel kelt tészta, fagyasztani is lehet.
Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!
Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.
