Az elmúlt hetekben a legjobb vegán csokis (vagy kakaós) piskótát kutattam és meg is találtam. Először „önmagában” akartam posztolni a receptet, de aztán arra gondoltam: miért ne sütnék belőle vegán Sacher-tortát? A lenti hozzávalókból egy 18 centiméter átmérőjű torta lett, amit én nyolc szeletbe vágtam. Ha te kisebbet/nagyobb szeretnél, akkor arányosítsd az összetevőket.
Hozzávalók
A csokis piskótához:
- 260 g liszt
- 45 g kakaópor
- 185 g kristálycukor
- 1,5 kiskanál szódabikarbóna
- 1,5 kiskanál só
- 335 ml növényi tej
- 2 kiskanál almaecet (Ez a titka az egésznek, de ha nincs otthon, a sima ecet is megteszi.)
- 135 ml étolaj
A lekváros réteghez:
- 200 g vegán baracklekvár
A mázhoz:
- 85 ml víz
- 90 g kristálycukor
- 80 g vegán étcsoki (magas kakaótartalommal)
Továbbá:
- kevés margarin a tortaformák kenéséhez
- 1 dl vegán habtejszín
- 2 evőkanál kristálycukor (Utóbbi kettő a tejszínhabhoz.)

Egy tálba 260 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá 45 gramm kakaóport, 185 gramm cukrot, másfél kiskanál szódabikarbónát, 1,5 kiskanál sót és elkeverem. Ezután öntök hozzá 335 milliliter növényi tejet, 2 kiskanál almaecetet, illetve 135 milliliter étolajat. Pár határozott mozdulattal egyneműre keverem.

Két 18 centiméter átmérőjű csatos tortaforma aljára sütőpapírt teszek, a forma oldalát pedig belül kikenem vékonyan margarinnal. A tésztát kettéosztom, a formákba öntöm, majd 180 fokra előmelegített sütőben 28 percig sütöm. Arra figyelj, hogy ha ugyanezt a mennyiséget kisebb vagy nagyobb formában készíted el, akkor igazítsd hozzá a sütési időt, hogy ne száradjon ki/ne maradjon nyers a közepe.
A tésztákat sütirácson hagyom teljesen kihűlni úgy, hogy az egyiket fejjel lefelé fordítom. A tészták ugyanis picit púposak lesznek sütés közben, így a torta alsó részének teteje egyenes lesz, ha fejre fordítom, a teteje pedig marad „púpos”. (Utóbbit a sütőből kivéve szinte azonnal egy egyenes aljú pohárral picit laposítottam, mert túlságosan csúcsos volt – végül így hűlt ki.)

Ha kihűltek, egy nyeles lábasban 200 gramm vegán baracklekvárt melegítek. Nem kell felforralni, ha kevergetés közben egyneművé válik, az jó is. Kettéosztom és a sütirácson lévő tészták tetejére öntöm. (A sütéshez használt sütőpapírokat én a sütirács alá tettem, hogy arra folyjon minden felesleg a kenéshnél.) Nagy részüket beissza a tészta, de bőven marad különálló rétegnek is. Ami lefolyik, azt egy spatulával a tészta oldalára kenem. Újra hagyom teljesen kihűlni.

A máz receptjét a Sacher-torta hivatalos honlapjáról vettem, igaz, az arányokon változtattam. Egy nyeles lábasba 85 milliliter vizet öntök, és adok hozzá 90 gramm kristálycukrot. Elkezdem forralni, majd forrástól számítva 3-4 percig főzöm folyamatosan kevergetve, amíg sziruppá nem válik.
Egy picit hagyom hűlni, majd felkockázok 80 gramm vegán, magas kakaótartalmú étcsokit és folyamatosan kevergetés mellett apránként hozzáadom. Egy viszonylag sűrű krémet kell kapnunk. (Ha neked túlságosan szárazzá válik a máz, tedd vissza picit a tűzre, melegítsd fel és ha szükséges, önts hozzá egy kis vizet.)
A tésztákat egymásra rakom a sütirácson úgy, hogy a fejre állított, egyenes tetejű tészta legyen alul, majd ráöntöm a csokimázt és gyorsan elegyengetem.

Hűtőben 1-2 óra alatt megdermed a máz és fogyasztható. Ha szeretnél hozzá tejszínhabot enni, 1 deciliter növényi habtejszínt (én a Schlagfix márkáét használtam, bioboltokban, de dm-ben is kapni) kézi mixerrel verj habosra, adj hozzá két evőkanál kristálycukrot, majd verd még pár percig, hogy stabil tejszínhabot kapj. (Sokkal nagyobb mennyiség lesz belőle szeletenként, mint a képen látható, én csak a dekoráció miatt tettem ennyit a tányérra.)
Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!
Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.
