Egyik nagy kedvenc süteményem az Ikeában a svéd csokitorta, abban viszont van tojás, ezért úgy döntöttem, elkészítem itthon a vegán változatot. Ha ismered azt a süteményt, akkor egy kis figyelmeztetés: ez a változat ahhoz képest kevésbé édes (nekem az áruházi desszert túl édes, ez pedig tökéletes), de adhatsz hozzá több cukrot és akkor nagyjából ugyanazt kapod. A lenti adag nekem egy 18 centiméteres csatos tortaformában sült ujjnyi magasra.
Frissítés: gluténmentes verzióban is elkészíthető, a részleteket egy követőm osztotta meg, a kapcsolódó Instagram-posztom alatt tudod elolvasni.
Hozzávalók
- 100 g margarin + kevés a kenéshez
- 65 g vegán étcsokoládé
- 105 g liszt
- 95 g cukor
- 1 kis csipet só
- fél kiskanál vaníliaaroma
- 18 gramm kakaópor
- 120 ml növényi tej

Egy nyeles lábasban megolvasztok 100 gramm margarint, majd adok hozzá 65 gramm vegán étcsokoládét felkockázva és nagyjából fél-egy perc alatt egyneműre keverem.
Egy tálba 105 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá 95 gramm cukrot, 1 kis csipet sót, fél kiskanál vaníliaaromát, illetve 18 gramm kakaóport.

Hozzáadom az olvasztott margarinos-étcsokis folyadékot és csomómentesre keverem. Jó sűrű, picit nehéznek tűnik, de bízz a folyamatban. Ezután 120 milliliter növényi tejet adok hozzá és egy spatulával újra egyneműre keverem.
Egy 18 centiméteres tortaforma oldalát kikenem margarinnal, majd körbelisztezem. Én úgy szoktam, hogy felállítom a forma oldalát, a kör aljába lisztet szórok és körbeforgatom, így mindenhova jut liszt.

A forma aljával kapcsolatban két út járható:
- Ha ezen tálalnád, az alját is elég margarinozni és lisztezni.
- Ha máson tálalnád, használj nyugodtan sütőpapírt, amit a forma oldalának becsatolásával rászorítasz az aljára. (Én utóbbival éltem most, arról, könnyedén lejött a torta és át tudtam tenni másik tányérra a fotózáshoz.)
A sütőt előmelegítem 175 fokra, majd amikor elérte a hőfokot, alsó-felső sütéssel 20-21 percig sütöm.
Ha elkészült, hagyd kihűlni, sőt: idővel egyre jobb lesz ez a sütemény, ahogy keményedik picit.

Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!
Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.
