Az Ikea svéd csokitortája vegán változatban – tej és tojás nélkül is tökéletes

Ikea vegán svéd csokitorta.

Egyik nagy kedvenc süteményem az Ikeában a svéd csokitorta, abban viszont van tojás, ezért úgy döntöttem, elkészítem itthon a vegán változatot. Ha ismered azt a süteményt, akkor egy kis figyelmeztetés: ez a változat ahhoz képest kevésbé édes (nekem az áruházi desszert túl édes, ez pedig tökéletes), de adhatsz hozzá több cukrot és akkor nagyjából ugyanazt kapod. A lenti adag nekem egy 18 centiméteres csatos tortaformában sült ujjnyi magasra.

Frissítés: gluténmentes verzióban is elkészíthető, a részleteket egy követőm osztotta meg, a kapcsolódó Instagram-posztom alatt tudod elolvasni.

Hozzávalók

  • 100 g margarin + kevés a kenéshez
  • 65 g vegán étcsokoládé
  • 105 g liszt
  • 95 g cukor
  • 1 kis csipet só
  • fél kiskanál vaníliaaroma
  • 18 gramm kakaópor
  • 120 ml növényi tej
Ikea vegán svéd csokitorta.

Egy nyeles lábasban megolvasztok 100 gramm margarint, majd adok hozzá 65 gramm vegán étcsokoládét felkockázva és nagyjából fél-egy perc alatt egyneműre keverem.

Egy tálba 105 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá 95 gramm cukrot, 1 kis csipet sót, fél kiskanál vaníliaaromát, illetve 18 gramm kakaóport.

Hozzáadom az olvasztott margarinos-étcsokis folyadékot és csomómentesre keverem. Jó sűrű, picit nehéznek tűnik, de bízz a folyamatban. Ezután 120 milliliter növényi tejet adok hozzá és egy spatulával újra egyneműre keverem.

Egy 18 centiméteres tortaforma oldalát kikenem margarinnal, majd körbelisztezem. Én úgy szoktam, hogy felállítom a forma oldalát, a kör aljába lisztet szórok és körbeforgatom, így mindenhova jut liszt.

Ikea vegán svéd csokitorta.

A forma aljával kapcsolatban két út járható:

  1. Ha ezen tálalnád, az alját is elég margarinozni és lisztezni.
  2. Ha máson tálalnád, használj nyugodtan sütőpapírt, amit a forma oldalának becsatolásával rászorítasz az aljára. (Én utóbbival éltem most, arról, könnyedén lejött a torta és át tudtam tenni másik tányérra a fotózáshoz.)

A sütőt előmelegítem 175 fokra, majd amikor elérte a hőfokot, alsó-felső sütéssel 20-21 percig sütöm.

Ha elkészült, hagyd kihűlni, sőt: idővel egyre jobb lesz ez a sütemény, ahogy keményedik picit.

Ikea vegán svéd csokitorta.

Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!

Mivel ez a recept vegán, ezért

  • tej nélkül,
  • tojás nélkül,
  • laktóz nélkül

készült.