Igazi skandináv sütemény, ami pár összetevős, nagyon könnyen elkészíthető tej és tojás nélkül, ráadásul bármelyik őszi-téli hétvégét, de még az ünnepeket is feldobja.
Hozzávalók
A tésztához:
- 2,5 dl növényi tej
- 25 g friss élesztő
- 1 evőkanál őrölt kardamom
- 80 g cukor
- 1 kiskanál só
- 500 g liszt
- 80 g margarin
A töltelékhez:
- 100 g margarin
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál őrölt kardamom
- 100 g cukor
2,5 deciliter növényi tejet egy kis nyeles lábasban langyorsa melegítek (ha van otthon maghőmérőd, 40 fokosan a legjobb), a robotgépem táljába öntöm, morzsolva hozzáadok 25 gramm friss élesztőt és elkeverem. A folyadékba 1 evőkanál őrölt kardamomot szórok, illetve 80 gramm cukrot, egy kiskanál sót, és 500 gramm lisztet. Alacsony fokozaton egyneműre dagasztom a tésztát.

Ezután 80 gramm felkockázott margarint adok a tésztához. Fontos, hogy ezt apránként tegyük meg, illetve ne a tálba, hanem lehetőleg a tésztába tegyük a vajat, mert előbbi módszerrel a gép a keverőtál oldalán keni szét a vajat a tésztával és nem gyúrja bele. Ha ezzel megvagyunk, egy levegős, de masszív tésztát kell kapnunk.
Egy órán át letakarva kelesztem.

Közben elkészítjük a tölteléket. 100 gramm felkockázott margarinhoz 1 evőkanál őrölt fahéjat, ugyanennyi őrölt kardamomot, illetve 100 gramm cukrot adok. Kézi mixerrel egyneműre keverem és beteszem a hűtőbe – így könnyebb lesz a tésztára kenni.
A hatvan perc letelte után egy lisztezett sütőpapíron 40×30 centiméteres téglalapra nyújtom a tésztát, amit megkenek a töltelékkel. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerem, majd egy éles kés (vagy pizzavágó) segítségével kettévágom.
Ezután a két tésztát egybefonom úgy, hogy végig a vágott része legyen felül. Ezután a fonatot kör alakúra formázom és a két végét összedolgozom.

Hagyom újabb fél órán át kelni.
A sütőt előmelegítem 195 fokra, majd ha elérte a hőfokot, alsó-felső sütéssel 24-25 percig sütöm a süteményt.
Ha elkészült, kicsit hagyom hűlni, porcukrot szórok rá és kész is.
Frissítés: Szandra, a For Her Vlog csatornától az egyik karácsonyi vlogepizódjában elkészítette ezt a süteményt – ennek a videónak az elején láthatjátok, hogy sikerült neki.
Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!
Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.
