Vegán fahéjas-kardamomos koszorú

Vegán fahéjas-kardamomos süti.

Igazi skandináv sütemény, ami pár összetevős, nagyon könnyen elkészíthető tej és tojás nélkül, ráadásul bármelyik őszi-téli hétvégét, de még az ünnepeket is feldobja.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2,5 dl növényi tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 evőkanál őrölt kardamom
  • 80 g cukor
  • 1 kiskanál só
  • 500 g liszt
  • 80 g margarin

A töltelékhez:

  • 100 g margarin
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál őrölt kardamom
  • 100 g cukor

2,5 deciliter növényi tejet egy kis nyeles lábasban langyorsa melegítek (ha van otthon maghőmérőd, 40 fokosan a legjobb), a robotgépem táljába öntöm, morzsolva hozzáadok 25 gramm friss élesztőt és elkeverem. A folyadékba 1 evőkanál őrölt kardamomot szórok, illetve 80 gramm cukrot, egy kiskanál sót, és 500 gramm lisztet. Alacsony fokozaton egyneműre dagasztom a tésztát.

Vegán fahéjas-kardamomos süti.

Ezután 80 gramm felkockázott margarint adok a tésztához. Fontos, hogy ezt apránként tegyük meg, illetve ne a tálba, hanem lehetőleg a tésztába tegyük a vajat, mert előbbi módszerrel a gép a keverőtál oldalán keni szét a vajat a tésztával és nem gyúrja bele. Ha ezzel megvagyunk, egy levegős, de masszív tésztát kell kapnunk.

Egy órán át letakarva kelesztem.

Vegán fahéjas-kardamomos süti.

Közben elkészítjük a tölteléket. 100 gramm felkockázott margarinhoz 1 evőkanál őrölt fahéjat, ugyanennyi őrölt kardamomot, illetve 100 gramm cukrot adok. Kézi mixerrel egyneműre keverem és beteszem a hűtőbe – így könnyebb lesz a tésztára kenni.

A hatvan perc letelte után egy lisztezett sütőpapíron 40×30 centiméteres téglalapra nyújtom a tésztát, amit megkenek a töltelékkel. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerem, majd egy éles kés (vagy pizzavágó) segítségével kettévágom.

Ezután a két tésztát egybefonom úgy, hogy végig a vágott része legyen felül. Ezután a fonatot kör alakúra formázom és a két végét összedolgozom.

Vegán fahéjas-kardamomos süti.

Hagyom újabb fél órán át kelni.

A sütőt előmelegítem 195 fokra, majd ha elérte a hőfokot, alsó-felső sütéssel 24-25 percig sütöm a süteményt.

Ha elkészült, kicsit hagyom hűlni, porcukrot szórok rá és kész is.

Frissítés: Szandra, a For Her Vlog csatornától az egyik karácsonyi vlogepizódjában elkészítette ezt a süteményt – ennek a videónak az elején láthatjátok, hogy sikerült neki.

Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!

Mivel ez a recept vegán, ezért

  • tej nélkül,
  • tojás nélkül,
  • laktóz nélkül

készült.