Vegán csokitorta eperzselés réteggel

Vegán csokitorta eperzselével

2023 szeptemberében indult a molnarde.hu, október végén pedig elérte a 100.000 kattintást – úgy gondoltam, egy vegán tortával ünnepelem meg ezt a mérföldkövet. A csokitortát nagyon szeretem, de nem akartam „sima” csokikrémeset, ezért egy gyümölcsös réteggel dobtam fel. Nagyon szerettem készíteni, ez az első ilyen tortám és volt szerencsém megkínálni vele a szüleimet is – nekik nagyon ízlett a végeredmény.

A lenti mennyiséget én két darab 18 centis csatos tortaformában készítettem el – amiket pont amiatt vettem, hogy ösztönözzem magam kicsit arra, hogy több tortát készítsek a blogra.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 375 g liszt
  • 3 kiskanál (15 g) sütőpor
  • 90 g kakaópor
  • 250 g cukor
  • 1 nagyobb csipetnyi só
  • 185 ml étolaj (napraforgó)
  • 3 dl növényi tej
  • 2 kiskanál vaníliaaroma

Az eperzseléhez (vagy bármilyen más fagyasztott gyümölcsből készült zseléhez):

  • 380 g fagyasztott eper
  • 80 g cukor
  • 1,5 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál keményítő
  • 3 evőkanál víz

A csokis krémhez:

  • 150 g szobahőmérsékletű margarin
  • 40 g kakaópor
  • 200 g porcukor
  • 3 evőkanál növényi tej

Egy tálba 375 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá 3 kiskanál (15 gramm) sütőport, 90 gramm kakaóport, 250 gramm cukrot és egy nagyobb csipetnyi sót és elkeverem. Öntök hozzá 185 milliliter étolajat, 3 deciliter növényi tejet, illetve két kiskanál vaníliaaromát és alaposan elkeverem. Egy nagyon sűrű, már-már gyurmaszerű tésztát kapunk.

Előveszek két 18 centis, levehető aljú csatos tortaformát. Alulra sütőpapír kerül, a formák belső oldalát pedig margarinnal kenem ki. A tésztát fele-fele arányban a két formába öntöm, egy spatulával elsimítom, majd 160 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöm alsó-felső sütéssel – a kettőt egyszerre, egymás mellett a középső rácson. Arra figyelj, hogy ha nagyobb mennyiséget sütsz, akkor a sütési időt hozzá kell igazítani – tűpróbázni kell, az a biztos.

Közben elkészítem az eperzselét. Használhatsz más gyümölcsöt is, én erdei gyümölcsöt szerettem volna, de az nem volt a boltban.

Egy nyeles lábasba 380 gramm fagyasztott epret öntök, majd adok hozzá 80 gramm cukrot, illetve 1,5 evőkanál citromlevet. Közepes fokozaton kevergetés mellett addig hevítem, amíg el nem kezd buborékozni. Ezután alacsonyabb fokozatra kapcsolom a főzőlapot és 6-7 percig hagyom főni az epret.

Leveszem a tűzről a lábast, majd egy hőálló edény fölé egy fémszűrőt helyzetek és azon keresztül átpasszírozom annak tartalmát. (A megmaradó héjból és magokból smoothie-t készítettem, hogy ne vesszen kárba.)

A lábast gyorsan elöblítem, majd visszaöntöm bele a passzírozott folyadékot. Egy kisebb tálkában 3 evőkanál keményítőt alaposan, csomómentesre elkeverek 3 evőkanál vízzel. A lábast visszateszem a főzőlapra, közepes fokozaton kevergetve hozzáöntöm a keményítős folyadékot, majd tovább keverem, amíg el nem kezd buborékozni. Ha ez megtörtént, alacsonyabb fokozatra kapcsolok és még egy percen keresztül főzöm a zselét. Ha elkészül, hőálló edénybe öntöm, még melegen lefedem frissentartó fóliával az edényt, hagyom hűlni, utána beteszem a hűtőbe legalább két órára.

Közben elkészültek a tortaalapok, azokat sütirácson hagyom teljesen kihűlni.

Jöhet a krém: 150 gramm szobahőmérsékletű margarint 40 gramm kakaóporral, 200 gramm porcukorral, illetve 3 evőkanál növényi tejjel habosra verek egy kézi mixer vagy robotgép segítségével.

Ha kihűlt a tészta, egyenesre vágom mindkét rész tetejét. Az alsó résznek szánt tésztát egy tortaállványra teszem (vagy bármire, de a lényeg, hogy az legyen, amin tálalni szeretnénk, mert utána nem tudjuk mozdítani), vékony rétegben felviszem rá a krém egy részét, majd a krémből töltök habzsákba is és körbe a szélére felviszem pluszban egy rétegben – ez akadályozza meg majd az eperzselét, hogy kifolyjon oldalt.

Ha két órát pihent a hűtőben a zselé, azt is habzsákba töltöm és az alsó tésztaréteg krémes tetejének közepére felviszem ügyelve arra, hogy a széleken lévő plusz krém védőréteget ne tolja ki. Ne használjuk fel az összes zselét, még a tetejére is kell egy kicsi.

Ha megvan, ráteszem a felülre szánt tésztát (amit én fejtetőre fordítok előtte, hogy a tortaforma alja miatt teljesen egyenesre sült alja legyen felül, így szebb lesz), a tetejét megkenem krémmel és egy spatulával elegyengetem. Ezután a torta oldalára is viszek fel a krémből és egy habkártya segítségével a tortát forgatva elegyengetem. Engem nem zavart, hogy itt nem teljesen burkoltam be a tortát, szerintem jól áll neki ez a fajta rusztikusság.

A habzsákban maradt eperzselével díszítem a torta tetejét, majd hűtőbe tettem, hogy kicsit összeálljon. Mi másnap fogyasztottuk el és tökéletesen összeértek az ízek, illetve a tészta sem száradt ki.

Mivel ez a recept vegán, ezért

  • tej nélkül,
  • tojás nélkül,
  • laktóz nélkül

készült.