Az igazi őszi sütemény: az alma, a fahéj és a kardamom bármilyen hűvösebb napot feldob, ráadásul nagyon könnyű összeállítani, semmilyen extra összetevő nem kell hozzá. A három különböző állagú réteg tökéletesen kiegészíti egymás.
A legjobb, hogy nem muszáj almával elkészíteni: használhatsz körtét, áfonyát, vagy bármilyen más kedvencet.
A lenti adagot én egy 18 centiméteres tortaformában készítettem el.
Hozzávalók
A morzsához:
- 80 g liszt
- 25 g kristálycukor
- 50 g barna- vagy nádcukor
- egy kis csipet só
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál kardamom
- 60 g (olvasztott) margarin
Az almás réteghez:
- 1 alma
- 1 kiskanálnyi őrölt fahéj
A tésztához:
- 120 ml növényi tej
- 1/2 evőkanál almaecet (sima ecet is jó, ha nincs otthon almaecet – ami egyébként nagyon sok mindenbe jó, itt össze is gyűjtöttem a vegán recepteket almacettel)
- 35 g margarin
- 60 g kristálycukor
- 1/2 kiskanál vaníliaaroma
- 135 g liszt
- 1,5 evőkanál mandulaliszt (helyettesíthető sima liszttel is)
- 1/4 kiskanál szódabikarbóna
- 1/2 kiskanál sütőpor
- egy kis csipet só
Először a morzsát készítjük el.
Egy tálba 80 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá 25 gramm cukrot, 50 gramm barna- vagy nádcukrot (ettől szép színe lesz, de használhatsz sima cukrot is helyette), egy kis csipet sót, illetve 1-1 kiskanál őrölt fahéjat és kardamomot. Elkeverem, adok hozzá 60 gramm olvasztott margarint és újra elkeverem, aztán pedig félreteszem.

Egy közepes almát kimagozok, megpucolom, felkockázom, majd egy tálba öntöm. Egy kiskanálnyi őrölt fahéjat szórok rá, jól összerázom és ezt is félreteszem.
120 milliliter növényi tejhez fél evőkanál almaecetet (vagy simát, ha csak az van otthon) adok, félreteszem. Ez lesz a vegán írónk.
Eközben 35 gramm margarint 60 gramm cukorral kézi mixer segítségével krémesre verek 3-4 perc alatt. Fél kiskanál vaníliaaromát adok hozzá, majd 2-3 perc alatt még krémesebbre verem. Hozzáadom a növényi tejes-ecetes folyadékot és elkeverem: ne ijedj meg, csomósnak és furának tűnik a lé, de ez nem gond.
135 gramm lisztet, másfél evőkanál mandulalisztet (kiváltható sima liszttel), negyed kiskanál szódabikarbónát, fél kiskanál sütőport és egy kis csipet sót adok hozzá. Csomómentesre keverem.

Egy 18 centi átmérőjű csatos tortaforma alját sütőpapírral kibélelem, a forma széleit pedig kevés margarinnal kenem ki. Beleöntöm a tésztát, amire egyesével rápakolom az almakockákat, végül pedig kézzel rámorzsolom a fahéjas-kardamomos morzsát.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütöm 50 percig alsó-felső sütéssel. Ha elkészült, várjuk meg, amíg kihűl, utána nyissuk csak ki a csatot a tortaformán.

Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.
