Vegán fahéjas-szilvás galette

Vegán szilvás galette, pite.

Egy pite, amit annyira könnyű elkészíteni, amilyennek kinéz. Szilva helyett használhatsz szinte bármilyen más gyümölcsöt: a blogon is találsz vegán epres galette és vegán körtés galette receptet is.

A lenti adagból nekem egy nagyjából 30 centi átmérőjű galette lett.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 300 g liszt
  • 1 csipet só
  • 150 g margarin
  • 45 g cukor
  • 3-4 evőkanál jéghideg víz (én a vízbe szoktam tenni jégkockát is, hogy tényleg hideg legyen)

A töltelékhez:

  • 5 szem közepes szilva (japán szilvát használtam, az nekem 450 gramm körül lett)
  • 1 evőkanál facsart citromlé
  • 1 evőkanál keményítő
  • 1 kevés őrölt fahéj
  • 25 g cukor

A kenéshez:

  • 1 evőkanál növényi tej
  • 1 evőkanál juharszirup

Egy tálba (én a robotgépem tálját használtam) 300 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá egy csipet sót, 150 gramm nagyobb kockákra vágott hideg margarint, illetve 45 gramm cukrot. A robotgépem tésztakeverő fejével alacsony fokozaton elkezdem összedolgozni a tésztát (lehet kézzel is, csak a margarin miatt tovább tart), majd amikor már kezd összeállni, evőkanalanként hozzáadagolom a jéghideg vizet. Mindig várj két adag között, nézd meg, mennyire áll össze a tészta, ha elázik, az nem túl jó. Lehet, hogy nem is kell mind a négy evőkanálnyi.

Vegán szilvás galette, pite.

Akkor jó, ha a tészta teljesen összeáll, egy közepesen puha, de nem ragadós tészta a cél. Egy órára hűtőbe teszem.

A hatvan perc letelte előtt kicsivel elkészítem a tölteléket. A szilvákat szeletekre vágom (én negyedekbe vágtam őket, kimagoztam, majd a negyedeket még 3-3 szeletre, így az öt szemből 60 szeletem lett. Ezeket egy tálba öntöm, adok hozzájuk egy evőkanál facsart citromlevet, ugyanennyi keményítőt, egy kevés őrölt fahéjat, illetve 25 gramm cukrot. Alaposan elkeverem.

Vegán szilvás galette, pite.

A tésztát lisztezett sütőpapíron nagyjából 30 centiméteres átmérőjű körré nyújtom, A szilvákat formába rendezve a tésztára helyezem úgy, hogy a tészta szélén hagyok 4-5 centimétert.

Vegán szilvás galette, pite.

A széleket óvatosan felhajtom, kicsit összenyomkodom, hogy a sütésnél ne nagyon deformálódjon, ne folyjon ki a tésztából a szilva leve.

Vegán szilvás galette, pite.

Egy evőkanál növényi tejhez ugyanennyi juharszirupot öntök, elkeverem, majd ezzel megkenem a galette széleit – ettől szép barna lesz a tészta.

180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöm alsó-felső sütéssel.

Vegán szilvás galette, pite.

Mivel ez a recept vegán, ezért

  • tej nélkül,
  • tojás nélkül,
  • laktóz nélkül

készült.