Egy pite, amit annyira könnyű elkészíteni, amilyennek kinéz. Szilva helyett használhatsz szinte bármilyen más gyümölcsöt: a blogon is találsz vegán epres galette és vegán körtés galette receptet is.
A lenti adagból nekem egy nagyjából 30 centi átmérőjű galette lett.
Hozzávalók
A tésztához:
- 300 g liszt
- 1 csipet só
- 150 g margarin
- 45 g cukor
- 3-4 evőkanál jéghideg víz (én a vízbe szoktam tenni jégkockát is, hogy tényleg hideg legyen)
A töltelékhez:
- 5 szem közepes szilva (japán szilvát használtam, az nekem 450 gramm körül lett)
- 1 evőkanál facsart citromlé
- 1 evőkanál keményítő
- 1 kevés őrölt fahéj
- 25 g cukor
A kenéshez:
- 1 evőkanál növényi tej
- 1 evőkanál juharszirup
Egy tálba (én a robotgépem tálját használtam) 300 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá egy csipet sót, 150 gramm nagyobb kockákra vágott hideg margarint, illetve 45 gramm cukrot. A robotgépem tésztakeverő fejével alacsony fokozaton elkezdem összedolgozni a tésztát (lehet kézzel is, csak a margarin miatt tovább tart), majd amikor már kezd összeállni, evőkanalanként hozzáadagolom a jéghideg vizet. Mindig várj két adag között, nézd meg, mennyire áll össze a tészta, ha elázik, az nem túl jó. Lehet, hogy nem is kell mind a négy evőkanálnyi.

Akkor jó, ha a tészta teljesen összeáll, egy közepesen puha, de nem ragadós tészta a cél. Egy órára hűtőbe teszem.
A hatvan perc letelte előtt kicsivel elkészítem a tölteléket. A szilvákat szeletekre vágom (én negyedekbe vágtam őket, kimagoztam, majd a negyedeket még 3-3 szeletre, így az öt szemből 60 szeletem lett. Ezeket egy tálba öntöm, adok hozzájuk egy evőkanál facsart citromlevet, ugyanennyi keményítőt, egy kevés őrölt fahéjat, illetve 25 gramm cukrot. Alaposan elkeverem.

A tésztát lisztezett sütőpapíron nagyjából 30 centiméteres átmérőjű körré nyújtom, A szilvákat formába rendezve a tésztára helyezem úgy, hogy a tészta szélén hagyok 4-5 centimétert.

A széleket óvatosan felhajtom, kicsit összenyomkodom, hogy a sütésnél ne nagyon deformálódjon, ne folyjon ki a tésztából a szilva leve.

Egy evőkanál növényi tejhez ugyanennyi juharszirupot öntök, elkeverem, majd ezzel megkenem a galette széleit – ettől szép barna lesz a tészta.
180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöm alsó-felső sütéssel.

Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.
